LAKTAŠI, 11.maja – Na sjeveru Republike Srpske u naredna dva dana očekuje se do 130 litara kiše po metru kvadratnom, na krajnjem sjeverozapadu oko 110 litara, a u Posavini i Semberiji između 60 i 90 litara po metru kvadratnom, rečeno je u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

 kisa

Kiše će biti i u ostalim krajevima, pa se na jugozapadu očekuje oko 70 litara, na jugu od 30 do 60 litara, a u centralnim krajevima od 20 do 40 litara po metru kvadratnom.

U ovom periodu jutarnja temperatura biće ispod 10 stepeni Celzijusovih, a najviša dnevna od 10 do 15 stepeni Celzijusovih.

Zbog obilnih padavina, koje se očekuju sutra, meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje, a njihov prestanak se očekuje od utorka, 14. maja.

U pripravnosti specijalizovane jedinice za spasavanje

Republička uprava Civilne zaštite uvela je pojačan režim rada zbog najavljenih padavina u Republici Srpskoj, a u stanju pripravnosti su specijalizovane jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom i sa pumpama velikog kapaciteta, rekao je portparol Uprave Željko Stojanović.

– U Republici Srpskoj je maksimalna mobilnost – istakao je Stojanović.

narandzasti-meteo-alarm

Stojanović je naveo da se, prema najavama meteorologa, vlažni talas koji donosi kišu očekuje večeras u Republici Srpskoj.

– Naše jedinice su od 8. maja stavljene u stanje pojačanog režima rada po nalogu direktora Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međeda, pogotovo kada je u pitanju osmatranje i javljenje, te koordinacija sa ostalim insitucijama poput Voda Republike Srpske, Elektroprivrede, sportskim kolektivima i organizacijama koje se bave zaštitom i spasavanje – objasnio je Stojanović.

Stojanović je podsjetio da je 8. maja upućeno cirkularno pismo lokalnim strukturama civilne zaštite u kojem im je skrenuta pažnja na zakonske obaveze i dužnosti u smislu praćenja vodotoka, te preduzimanje mjera i aktivnosti na zaštiti od poplave.

On je podsjetio da je Vlada Srpske juče formirala četveročlani tim, čiji je zadatak da prati situaciju usljed najavljenih obilnih kišnih padavina.

Na sjeveru Republike Srpske u naredna dva dana očekuje se do 130 litara kiše po metru kvadratnom, na krajnjem sjeverozapadu oko 110 litara, a u Posavini i Semberiji između 60 i 90 litara po metru kvadratnom, rečeno je Srni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Na jugozapadu Srpske očekuje se da padne oko 70 litara, na jugu od 30 do 60 litara, a u centralnim krajevima od 20 do 40 litara po metru kvadratnom.

 

Srpskainfo