LAKTAŠI, 8. juna – Narodna biblioteka „Veselin Masleša“ iz Laktaša dobitnik je nagrade „Đorđe Pejanović“ za najbolju biblioteku u 2016. godini, koju dodjeljuje Društvo bibliotekara Republike Srpske.

02
Ovo značajno priznanje, dodjeljeno je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 20 godina Društva bibliotekara Republike Srpske, koja je 2. juna održana u Višegradu.

Laktaška biblioteka raspolaže knjižnim fondom od oko 32 000 knjiga i svake godine obnovi fond sa oko 600 novih naslova, vodeći računa o potrebama čitalaca. Pored osnovnog zadatka, pružanja usluga korisnicima, biblioteka doprinosi razvoju kulturne zajednice kroz organizovanje i učešće u različitim kulturnim manifestacijama.

03

Širenjem lepeze svojih usluga, ona teži unaprijediti svoju klasičnu funkciju i prilagoditi se korisniku i savremenom društvu, obezbjeđujući pronalaženje, posuđivanje i upotrebu informacija, ne samo putem knjiga, nego i putem svih dostupnih informacionih medija, postajući na taj način informacioni centar lokalne zajednice, referensna zbirka, mjesto za istraživački rad i doživotno učenje, kao i za kreativno ispoljavanje i susretanje ljudi.

01
Posebno je prepoznatljiva po radu sekcija na dječijem odjeljenju, čiji su se članovi u više navrata predstavili i izvan Republike Srpske.

Povelja “Đorđe Pejanović” je najznačajnija nagrada u bibliotekarstvu, i kao dobitnik nagrade za najbolju biblioteku u protekloj godini, Narodna biblioteka „Veselin Masleša“ Laktaši  je na najbolji način predstavila svoju opštinu i dala veliki doprinos u oblasti kulture.

Nagrade za najbolje bibliotekare dobile su Bojana Milošević iz Banja Luke i Dragana Kragulj iz Prijedora, a za najbolje menadžere u bibliotekarstvu su proglašene Negoslava Stjepanović iz Zvornika i Mara Ećim iz Prijedora.