LAKTAŠI, 01. aprila – Dajana Jekić i Tamara Bojić, apsolventice na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odlukom komisije JU “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši, dobile nagradu u vidu organizovanja zajedničke izložbe.

???????????????????????

Izlozba grafika ovih mladih umjetnica je nagrada od strane Kulturnog centra u Laktašima, za ostvarene rezultate u toku treće i četvrte godine studija na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, pa su na istoj predstavljeni radovi nastali u tom periodu.

– Zajedno smo prolazile kroz procese rada u ateljeu, svakodnevno razgovarale, dijelile mišljenja i savjete, a prije toga zajedno odlučile da upišemo Akademiju. Dajanu poznajem već dosta dugo, pored toga što je sjajna kolegica ona je nevjerovatna prijateljica i podrška, tako da mi je još draže što sam baš s njom dijelila ovaj izložbeni prostor –  ispričala je Tamara Bojić.

Na seriji grafika koje su izložile u Laktašima radile su oko dvije godine, ali i dalje planiraju da modifikuju i dopunjavaju do sada urađeno.

– Odlučile smo se za serijski, studiozan rad i posvećenost jednoj tematici, koja je od nas i zahtijevala da se tako postavimo. Nešto više od dvije godine traje rad na ovoj seriji grafika koju i dalje planiram nadograđivati ili modifikovati. Rad uopšteno predstavlja jedan unutrašnji dio nas koji samo na taj način može da se ispolji, te materijalizuje u nešto fizičko, vidljivo – dodala je ona.

Svi radovi ovih mladih umjetnica nastali su u grafičkom ateljeu na Akademiji umjetnosti.

Jedino tu imamo uslove da ih realizujemo. Sve pripreme, skiciranje, promišljanje, ne bira ni vrijeme ni mjesto, tako da što se toga tiče nismo ograničene – rekla je Dajana Jekić.

U narednom periodu je primarni cilj im je da diplomiraju, kako bi se mogle više posvetiti radu.

 

– Kad je nešto novo u pitanju, uvijek postoje planovi, gomila skica i teksta, ali to će se realizovati kada za to bude pravo vrijeme. Inspiracija je nešto na šta ne treba previše i prečesto čekati, ali je svakako bitno da se iskoristi pokretačka energija. Takođe, posvećenost i vjera u proces je nešto bez čega ne možete – dodala je ona.

 

Profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, Siniša Vidaković pohvalio je rad studentica i više rekao o njihovom stvaralaštvu.

– Tamara Bojić i Dajana Jekić u sasvim novim grafičkim situacijama, svaka na svoj način, formalizuju, organizuju i uređuju koncentrisane struje života, baveći se istovremeno simboličnim, metaforičnim i konceptualnim procedurama, da dođu do rješenja koja su lična želja za sveobuhvatnošću trenutka i života istovremeno. Odabir dva gradivna kosmička elementa: vode i zemlje ujedinjuje u konceptualnoj misli dvije umjetnice, tako što se obje opredjeljuju za ženski gradivni princip, arhetipove rodnosti, neiscrpne generativne moći i sredstva za opstanak – objasnio je Vidaković.

Kako on kaže, ove dvije grafičarke su donekle suprotne u svojim polazištima, ali se u krajnoj tački sinhronizuju.

– One su različite, pa čak i suprotne u svojim polazištima, ali zato u finalnim rješenjima, koliko god ona bila opozitna u svojoj formi, atmosferom se sinhronizuju u neslućenim mogućnostima istraživanja rada u tehnici bakropisa – dodao je.

Postavku ovih djevojaka možete pogledati do 10. aprila.

Nagrade za grafike

Obje umjetnice do sada su izlagale i bile nagrađivane. Tamara Bojić je nagrađena “Nagradom Muzeja Kozara” iz Prijedora za rad iz oblasti grafike realizovan u tehnici duboke štampe, “Nagradom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci” za rad realizovan u tehnici duboke štampe, te na “Majskoj izložbi grafike beogradskog kruga”, Galerija Grafičkog kolektiva, Beograd. Dajana Jekić je nagrađivana “Nagradom Muzeja Kozara” iz Prijedora za rad iz oblasti grafike realizovan u tehnici duboke štampe, “Nagradom 5. Međunarodnog konkursa radova malog formata”,  Udruženja nezavisnih umjetnika Novog Sada, za osvojeno drugo mjesto, te “Nagradom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci” za grafiku.

 

Srpskainfo