FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS KOMBO

Pod sloganom „Naših prvih 30“ Republika Srpska danas proslavlja 9. januar, Dan Republike.

UBanjaluci će sa početkom u 12 časova biti održan svečani defile, a sve o proslavi 30. rođendana Republike Srpske možete da pratite uživo na portalu Srpskainfo.

11.32 – Bećković: Rijetko je da krsnu slavu slavi cijela država

Nikad još nije bilo da se nekom osporava krsna slava, a rijetko je bilo da krsnu slavu slavi cijela država, svi građani.

Izjavio je ovo srpski akademik i književnik Matija Bećković i naglasio da “ko god bi došao na tu proslavu, bio bi slavno i čestito dočekan”.

11.17 – Poruka patrijarha Porfirija

Uzalud je sve čovjeku ako sav svijet zadobije, a dušu svoju izgubi, poručio je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije okupljenim vjernicima u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Patrijarh je ukazao na Hristovu ljubav, da je on smisao postojanja čovjeka i da je došao da to pokaže.

11.07. – Karađorđevići u Banjaluci

Liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja prisustvuje i princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

11.00 – Posljednje pripreme pred svečani defile

Na ulicama Banjaluke u toku su posljednje pripreme pred svečani defile.

Reporteri Srpskainfo javljaju da se građani već okupljaju, na ulicama su kolone automobila sa istaknutim zastavama Republike Srpske i Srbije.

Policija će se pobrinuti da sve protekne po planu.

10.59 – Proba svečanog defilea

U Banjaluci je juče održana proba svečanog defilea. Za danas je najavljen i veliki vatromet na platou ispred Palate Republike u 19 časova, kao i koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

10.58 – Liturgija u Hramu Hrista Spasitelja

Veliki broj vjernika ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci dočekao je jutros patrijarha Porfirija, koji u ovom hramu služio liturgiju povodom Svetog Stefana, koji se u Republici Srpskoj slavi kao krsna slava i Dan Republike Srpske.

Patrijarh Porfirije je u hram stigao u pratnji episkopa banjalučkog Jefrema, službenim automobilom.

10.57. – Pjesma posvećena Republici Srpskoj

“Beogradski sindikat” i Danica Crnogorčević sinoć su na svečanoj akademiji povodom Dana Republike premijerno izveli pjesmu “Jedina Srpska” posvećenu proslavi 30 godina od osnivanja Republike Srpske.

U opisu pjesme navedeno je da je nastala kao želja ovih umjetnika da se svojom muzikom barem malo oduže narodu Republike Srpske za stradanje i teret koji su podnijeli u odbrani slobode, vjere i nacionalnog identiteta cijelog srpskog naroda.

10.54 – Dodjela odlikovanja

Predsjednik Republike Željka Cvijanović juče je dodijelila odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, nakon čega je u Sportskoj dvorani „Borik“ u Banjaluci održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIC/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIC/RAS SRBIJA

Kako je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik prilikom obraćanja na svečanoj akademiji nasmijao sve prisutne pročitajte na OVOM LINKU.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

10.52 – Program traje tri dana

Program proslave Dana Republike Srpske trajaće tri dana i zvanično je počeo juče, u deset časova u Banjaluci, kada su na groblju Sveti Pantelija položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Srpskainfo