LAKTAŠI.17.aprila- Trčanje možda nije popularno kao u drugoj polovini 20. vjeka, pošto se sve više ljudi odlučuje za različite vrste aerobnih treninga, ali nova istraživanja su pokazala da je toliko zdravo za vaše tjelo da čak može da vam produži život.

trcanje

Iako je popularnost trčanja u opadanju posljednjih nekoliko godina, rezultati novog istraživanja ukazuju da ova aktivnost može biti “ključni faktor za dugovječnost.”

Uprkos ranijim upozorenjima da čak i lagani džoging može da našteti kardio vaskularnom sistemu i da izazove ranu smrt, novo istraživanje zaključuje suprotno, odnosno da trčanje, kao redovna fizička aktivnost, promoviše zdravlje i produžava životni vijek.

Analiziranjem podataka iz velikih epidemioloških studija koje su sprovedene u Kuper institutu u Dalasu, istraživači su došli do zaključka da redovan džoging donosi brojne koristi.

Autori istraživanja tvrde da redovno trčanje produžava život za oko tri godine. Dodaju da se rekreativcu život produžava za oko sedam sati za svaki sat trčanja.

Trčanje ima prednost, u odnosu na druge sportove, što je jeftino, ne zahtjeva plaćanje teretane i ne postoje ograničenja o tome kada i gdje može da se trenira.

(novosti.rs)