LAKTAŠI, 24. marta – Prvorođena djeca su pametnija od svoje braće i sestara, a razlog tome je u potpunosti odnos roditelja prema svojoj djeci. S prvorođenima se roditelji više bave, emotivno i intelektualno…

djeca

Jeste li se ikada osjećali kao da su vaši roditelji uvijek više voljeli vašeg starijeg brata? Možda je u djetinjstvu dobio puno više pažnje roditelja, a od toga i više koristi koje su mu kasnije u životu pomogle kako bi puno više postigao.  Prvorođena djeca su pametnija od svoje braće i sestara, pokazalo je novo istraživanju Sveučilišta u Edinburghu.

porodica

foto: Dreamstime

Da bi dalje objasnili ‘učinak poretka rođenja’, fenomen koji nastoji razumjeti zašto najstarija djeca u porodici često imaju bolje obrazovanje  i bolje plaćene poslove od svoje braće i sestara, istraživači su pratili 5000 djece od začeća pa do 14 godine. Djeca su procjenjivana svake dvije godine s testovima čitanja i vokabulara. Otkrili su da su prvorođena djeca do dobi od jedne godine pokazivala bolje rezultate u odnosu na mlađu braću i sestre. Za to krivite majku i tatu, piše Men's Health. Iako su roditelji s više djece svoj djeci davali istovjetnu emotivnu podršku, prvorođeni su, za razliku od mlađe braće i sestara, dobili puno veću intelektualnu podršku.

Štoviše, roditelji su s mlađom braćom i sestrama proveli puno manje vremena u igrama i zadacima pomoću kojih se razvijaju intelektualno, kao što je čitanje, sviranje instrumenata ili bavljenje raznim hobijima. Da bi bilo još gore, majke su u drugoj i svakoj sljedećoj trudnoći bile sve manje savjesne, to jest češće su se rizično ponašale, na primjer pušile.

Dakle, da, vaš stariji brat mogao je imati bolje ocjene od vas, ali je takođe imao jedinstvene prednosti kao prvo dijete u porodici – zdravstvene, emotivne i intelektualne.

 

(24sata.hr)