Naučnici sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru dva projekta Specijalnog programa istraživanja kovid-19, koji finansira Fond za nauku Srbije, razvijaju rješenja koja će pomoći u borbi protiv korona virusa.

Saopšteno je ovo iz Fonda za nauku nakon nedavne posjete istraživačkim timovimna i laboratorijama u kojima se sprovode istraživanja.

Precizira se da projekat CAPSIDO, pod vođstvom dopisne članice SANU i profesorke na Hemijskom fakultetu u Beogradu Tanje Ćirković Veličković, razvija pouzdaniji i brži antigenski test za detekciju kovida-19, a projekat SMART Repurposing, koji vodi akademik i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu Radomir Saičić, radi na pronalaženju lijeka protiv kovida-19.

Ovaj centar je kako navode iz Fonda za nauku jedan od 200 timova u svijetu koji radi na pronalaženju lijeka protiv kovida-19.

– Centar je najprije krenuo u istraživanje jedinjenja koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine koji su potrebni za duplikaciju koronavirusa, kako bi zatim mogao da pređe na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lijek – navodi se u saopštenju.

Dodaje se će finalna testiranja biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

Kada je riječ o projektu CAPSIDO, njegovi istraživači razvijaju test koji će biti osjetljiv na veoma niske koncentracije korona virusa kod oboljelih, a cilj je da se razviju antigenski testovi koji će, za razliku od PCR testova, otkrivati proteine koronavirusa, čak i kada je on prisutan u veoma u jako niskoj koncentraciji.

Za potrebe ovog projekta, kupljena je i kapitalna oprema kakva ne postoji u zemlji niti u regionu, a riječ je o mašini spektrometar visoke rezolucije, instrumentu vrhunskih performansi koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku.

V.d. direktora Fonda za nauku Milica Ðurić Jovičić je prilikom posjete laboratorijama istakla značaj ovih projekata i cjelokupnog programa.

– Veoma je važno da oprema koja se nabavlja bude na raspolaganju cijeloj naučnoj zajednici. Jasno je da to predstavlja dodatan organizacioni zadatak za instituciju, kao i odgovornost, ali takođe doprinosi naučnoj saradnji i efikasnijem korišćenju resursa – navela je ona.

Dodala je da je veoma značajno što se naučnici, uz podršku Fonda za nauku trenutno bave pitanjima od velikog značaja u borbi protiv korona virusa.

Tanjug