LAKTAŠI, 27. juna – Na sjednici MZ Aleksandrovac,održane dana 26.02.2020 g. jednoglasno je donesena oduka o inicijativi i izradi sporazuma i bratimljenju Mjesnih zajednica Aleksandrovac (Laktaši) i Vrtoče (Drvar)

U Aleksandrovcu kod Laktaša, odnosno u parohijskom Domu u Mrčevcima, u ponedeljak, 22. juna 2020 godine održan je prvi inicijalni sastanak predstavnika Mjesne zajednice i srpske pravoslavne parohije Aleksandrovac sa zavičajnim predstavnicima parohije Z. drvarske i mjesne zajednice Vrtoče u Drvaru.
Načelna tema ovog značajnog sastanka bila je uspostavljanje buduće bratske i partnerske saradnje parohija i mjesnih zajednica Aleksandrovac (Laktaši) i Vrtoče (Drvar), te realizacija saradnje kroz višestruke segmente društvenih aktivnosti.


Otvarajući sastanak i pozdravljajući prisutne, predsjednik Savjeta MZ Aleksandrovac i jedan od inicijatora saradnje, Momčilo Dobrijević je sa oduševljenjem naglasio važnost i dugoročnost ovakve plemenite ideje, koja je direktno sa njim u koordinaciji protekla od drvarskog zavičajca i predstavnika MZ Vrtoče i nadčežne parohije u Drvaru, gospodina Zorana Pećanca, koji je i rodom iz ove najveće srpske povratničke MZ u FBiH.
Domaćin sastanka, paroh-jerej Stanko Ćelić je zdušno prihvatio ideju obe strane da se buduća saradnja pravoslavne braće u dvije parohije, odvija u najtješnjoj vezi i pod patronatom naše SPC kao garanta dugoročnih aktivnosti i rekao da ona mora biti ispoljena u aktivizmu mladih sa područja ove dvije parohije, o čemu će kako je rekao uskoro i informisati episkopa banjalučke NJ.V.P. vladiku Jefrema, te zajedno sa parohom drvarskim-jerejom Sinišom Serdarom i NJ.V.P. vladiku bihaćko-petrovačkog g. Sergija. Paroh Ćelić je rekao da će u narednom periodu već biti upriličeni zvanični susret i konkretizovana bratska saradnja, koja će se svakako odvijati i preko MZ i uz odgovarajuću podršku lokalnih struktura, ali prevashodno u koordinaciji pod okriljem i blagoslovom naše SPC, čije bi parohije predstavljale duhovnu i organizacionu vezu svih oblika saradnje društvenih institucija i organizacija.
Naglašena je veza srpskog naroda sa drvarskog i laktaškog područja i to u dužem istorijskom periodu, jer prema određenim istorijskim izvorima ta poveznica je utemeljena tokom vjekovnih periodičnih migracija stanovništva i ta spona danas se svakako ogleda kroz postojanje mnogih istovjetnih ili srodnih prezimena, porodičnih slava, rodbinskih i prijateljskih veza – “visoke” i “niske” Кrajine. Učesnici sastanka su zato naglasili da upravo ovakva istorijska i rodoslovska povezanost predtavlja osnovni zamajac bratskih odnosa koji će biti duhovno osnaženi, učvršćeni, prošireni i oplemenjeni uz podršku naše SPC.
Na sastanku, g. Velimir Кunić, nosilac ordena sv. Save i predstavnik MZ Vrtoče i parohije drvarske je informisao prisutne da nadležni paroh drvarski, jerej Siniša Serdar i predsjednik Savjeta MZ Vlade Dodik, od početka podržavaju ovu ideju i uskoro će o dinamičkom planu saradnje sa domaćinima u Aleksandrovcu o svemu konkretno razgovarati. Ističemo, da je ovom sastanku ispred parohije aleksandrovačke, prisustvovao provjereni prijatelj Drvara i drvarčana G. Dragoljub Davidović koji je to istinski i ljudski dokazao na funkciji banjalučkog gradonačelnika, ali i u sveukupnim i skoro dvodecenijskim aktivnostima, koji je ovom prilikom naglasio važnost uključivanja i lokalnih struktura vlasti u podršku partnerstvu i saradnji, posebno iskazanu kroz podšku opštinskih skupština koji su i osnivači MZ.
Na kraju donešen je generalni zaključak da se do kraja Juna mjeseca oformu zajednički Odbor za koordinaciju i izradu Sporazuma o bratimljenju parohija i Mjesnih Zajednica Aleksandrovac i Vrtoče, koji je će pripremiti prijedloge, ciljeve saradnje, akcioni i dinamički plan saradnje za ovu godinu, koja se, istaknuto je, mora odvijati u uslovima pojačani mjera i pravila zaštite od Кorona virusa. Predstavnici Aleksandrovca i Brtoča su apostrofirali svrsishodnost dugoročnost bratske saradnje, posebno izražene u oblastima kulture, turizma, sporta ali i poslovno-privrednih te određenih zajedničkih plansko-projektnih aktivnosti.