LAKTAŠI, 10. januara – Prošao je Božić, pa možete da iskoristite božićnu pšenicu i očistite telo od svih toksina i nečistoća.
Pšenične klice ali i mlada zelena pšenica, pravi su eliksir zdravlja.

ne-bacajte-bozicno-zito_v

Klice

Isklijalo zrno žita, dobro je zbog obilja enzima koje sadrži. Ti enzimi su dragoceni za pravilno varenje.
Klijanjem pšenične klice se stvara mnogo više vitamina u zrnu nego u stanju mirovanja.
U pšeničnim klicama se stvara čak i vitamin C, a takođe i vitamin E, koji se kuvanjem žita uništavaju. Pšenične klice i cela zrna izuzetno su bogati hranljivim sastojcima i mineralima.

Tek proklijalo zrno žita sadrži 700 puta više magnezijuma, koji je važan kao podrška imunitetu, pet puta više kalcijuma i čak 12 puta više fosfora od običnog zrna.
Organski fosfati koji se, takođe, nalaze u pšeničnim klicama pogoduju svima koji osećaju mišićnu slabost, kao i osobama koje imaju problem sa varenjem.
Klice sadrže i vitamin B1 koji obnavlja nervni sistem, ali i kalijum karbonat, gvožđe i cink. Nutricionisti ističu da su pšenične klice čudotvoran lek i najbolje sredstvo za jačanje.

Preporučuje se pšenične klice davati deci, trudnicama, sportistima, ali i svim osobama koje imaju problem zbog gubitka kalcijuma i uopšte demineralizacije.
Efikasne su i kod lečenja depresije, a jedino je važno da se proklijala zrna jedu odmah, ili eventualno sutradan, jer posle toga nisu više za upotrebu.

Zelena pšenica
Ako želite da napravite sok od mlade pšenice, “ošišajte” pšenicu kada izraste do 15 cm. Sok iscedite uz pomoć pomoću sokovnika ili mašine za mak.

Ovaj sok neprijatnog je ukusa, ali ima izvanredna lekovita dejstva. Naročito je koristan osobama koje boluju od raka. Sok je potrebno popiti odmah nakon ceđenja. Ako vam je neukusan, pomešajte ga sa sokom od jabuke ili nekim drugim sveže ceđenim sokom.
Ukoliko pijete ovaj sok uz adekvatnu ishranu, povratiće se elan organizmu, očistiće se jetra.
Ovo je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova, jer uništava bakterije i maligne ćelije, čime ojačava imunološki sistem.
Prethodno opisani metod pravljenja soka je najdelotvorniji, ali ako vam je to previše komplikovano, pšeničnu ili ječmenu travu možete osušiti i samleti u prah. Kašičicu praha dodati u napitak koji pijete.

 

 

Izvor: Magično bilje