LAKTAŠI, 20. februara – Od 101 kontrolisane osobe zbog trgovine putem interneta, lani se u RS 57 registrovalo i legalizovalo svoj rad, dok su preostali uklonili oglase ili su obavljali jednokratnu prodaju svojih ličnih stvari, koja nema obilježja pomenute djelatnosti.

prodaja-stoke-foto-S-Pasalic-2

U Inspektoratu RS kažu da su kontrolom bili obuhvaćeni subjekti širom Srpske, koji su obaljali različite djelatnosti, poput autolimarske, automehaničarske, trgovinske, turističke, ugostiteljske…

Naglašavaju da su kontrolisane osobe, pored uslužnih djelatnosti, oglašavale trgovinu raznovrsnom robom, kao što je računarska oprema, namještaj, kozmetika, sitni kućanski aparati, nakit i slično.

–  Apelujemo na osobe koje pružaju ovakve vrste usluga da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije svog rada. Inspektori će preduzimati sve raspoložive mjere kako bi suzbili neregistrovano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju onima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi – kažu u Inspektoratu RS za Srpskainfo.

Pozivaju  potrošače da ne koriste usluge fizičkih lica koja nelegalno rade, jer predstavljaju veliki potrošački rizik i nanose štetu cijeloj privredi.

– Za uslugu ili proizvod kupljen od fizičkog lica na društvenim mrežama i oglasnim stranicama ne postoji mogućnost reklamacije, podnošenja žalbe ili vraćanja novca. U takvim okolnostima postoji rizik da se usluge pružaju u neadekvatnim uslovima, upitna je stručnost tih lica, porijeklo, sastav i ispravnost proizvoda, jer je riječ o robi koja nije prošla potrebnu kontrolu – objašnjavaju u Inspektoratu RS.

 

Srpskainfo