OŠTRA LUKA, 15. aprila – STAROST ne određuju godine, već duh, govori Slavko Pantić (93) iz Usoraca kod Oštre Luke (nastale od jednog dela nekadašnje opštine Sanski Most, u Republici Srpskoj), koji svoje komšije i poznanike oduševljala vitalnošću i voljom za životom. Iako je u desetoj deceniji života, svakodnevno rekreativno istrči po nekoliko kilometara i – još uvek je aktivan vozač, i vozi automobil bez naočara!

33-Ostra-Luka,-Vozi-i-u-93-god_620x0

Njegov dan izgleda ovako: porani, istrči koji kilometar, zdravo doručkuje, pa onda obavlja automobilom sve što treba za domaćinstvo, pre svega za sebe i suprugu, ali i za druge članove porodice.

– Ja lagano trčim, najčešće uz reku Sanu, i to mi prija. Trčim gotovo svaki dan, a trčaću dok god me noge nose – s osmehom priča vremešni Slavko, kojem na prvi pogled niko ne bi dao godine koje ima.

VOZAČKU dozvolu ima duže od pola veka. Svakodnevno, za volanom pređe po nekoliko kilometara.

– Idem gde god zatreba, do Oštre Luke i Prijedora, retko vozim dalje, ali ni to mi ne bi bilo problem. Retko me zaustavi policija, jer se pridržavam propisa i najbrže vozim 80 kilometara na sat. Ipak, kada vide da sam 1926. godište, uvek me pitaju: “Ko vam je dao dozvolu?”, ali ja sam je uredno dobio, prošao sve lekarske preglede i potpuno sam sposoban da vozim – priča Slavko.

Ovaj vitalni penzionisani lugar omiljen je među meštanima. Svako voli da ga sretne i s njim popriča, upita ga za savet.

Slavko Pantić svakodnevno trči

 

– Biti aktivan je pola zdravlja. Ako čovek kada ode u penziju, legne u krevet i zatvori se u svoja četiri zida, on je gotov, a ja to nisam hteo. Uvek moraš nešto da radiš, pre svega da se krećeš – savetuje Slavko.

Kaže da rakiju nije probao više od pet decenija, a konzumacija belog luka, obavezna je i presudna za zdravlje.

– Od kada sam počeo jesti beli luk, stabilizovao mi se pritisak. Najviše volim da jedem puru (kačamak) s mlekom – ima recept za zdrav život Slavko Pantić, 93-godišnjak kome bi mogli da pozavide i mnogo mlađi od njega.

 

Novosti.rs