LAKTAŠI, 13. juna – Nećete ni znati da je pored vas prošlo vozilo opremljeno radarom i kamerom i izmjerilo vam brzinu kojom vozite. Ako ste prekoračili, u problemu ste. U suštini, to je poenta presretača, neobilježenih vozila koja od sutra kreću da “love” nesavjesne vozače, prvo na području Banjaluke i Prijedora a onda će na puteve širom Republike.
Ne postoji mogućnost da se video obriše a kazna spriječi. Neće vam pomoći ni da se pozivate na najbliže rođake u MUP-u, što zna da se događa.

presretaci_0

Ovo je radarska kamera postavljena u neobilježena policijska vozila koja služi za mjerenje brzine. Vozila će patrolirati na području cijele RS zato svim vozačima savjetujemo opreznu vožnju

Presretači su, zvanično predstavljeni. U MUP-u kažu da kazne zavise od prekoračenja brzine i objašnjavaju kako će sistem da funkcioniše.

“Radiće u stacioniranom modu u stanju mirovanja, mogu da mjere brzinu kretanja vozila u odlasku i dolasku vozila, nakon toga obradjuju se podaci i šalju se vozačima ako su prekoračili brzinu kretanja na putevim RS. I može da radi na način u pokretu. U pokretu mjeri brzinu vozila u odlasku i dolasku. I treći način je da radi isto u pokretu kao presretač uz direktnu kontrolu policijskih službenika i tada se na licu mjesta sankcionišu vozači”, kaže direktor policije, Darko Ćulum.

Brzina je uzrok svake druge saobraćajne nesreće sa teško povrijeđenim ili poginulim licima, kažu u Agenciji za bezbjednost saobraćaja. Ističu da su, u smislu prevencije, presretači jako važni.

“Dakle brzina kao faktor nastanka saobraćajnih nezgoda učestvuje sa 20 odsto u ukupnom broju saobraćajnih nezgoda. Sasvim sigurno da će ova dva uređaja doprinijeti da se svi osjećamo barem za stepen sigurnije na putevima”, kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Riječ je o najmodernijoj opremi za mjerenje brzine kretanja i snimanje vozila, vrijedna 177 hiljada maraka koju je za potrebe MUP-a nabavila Agencija za bezbjednost saobraćaja. Statistika kaže da je u prvih pet mjesedci ove godine smanjen broj saobraćajnih nesreća na putevima Republike Srpske u odnosu na isti period prošle godine.

Juli i avgust su, prema podacima o broju povrijeđenih i stradalih, najkritičniji mjeseci. O saobraćajnoj statistici govoriće se i sutra kada počinje kampanja ”Niti jedna brza vožnja”.

 

ATV