“Ne bismo smjeli da dopustimo četvrti, peti, šesti, sedmi pik. Sigurno je da se dok ne krene vakcinacija rizici neće smanjiti, da ne pomislimo da imamo kolektivni imunitet, jer ima mnogo primjera da se ljudi zaražavaju i po drugi put.

Bez maski nećemo moći dok ne budemo sigurni da imamo neku vrstu kolektivnog imuniteta, ne smijemo da dopustimo opuštanje.”

Uz ove riječi, ali i da i dalje treba biti na oprezu, govori prof. dr Radmilo Janković, zamjenik direktora Kliničkog centra u Nišu i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju. Upravo su njegov tim u Nišu, ali i kolege iz njegovog polja specijalizacije podnijeli veliki teret ove epidemije.

– Treba biti oprezan, bez obzira na velika nadanja. Imunizacija je stvar koje nekako najviše ohrabruje u svemu ovome, ali ne možemo očekivati da će nam životi biti isti barem do ljeta – dodaje on.

– Podjednako je vrijeme teško i za zdravstvene radnike koliko i za stanovništvo. Zdravstveni radnici su kao obični građani prolazili kroz iste teškoće koje je donio kovid, a i istovremeno su se u crvenim zonama suočavali s rizikom od nepoznatog, što se tiče samog liječenja i tretmana, sa strahom od neuspjeha, sa mogućnošću da se i sami zaraze. Oni su se manje bojali za svoje, a više za zdravlje svojih porodica jer su morali da odu kući, ili su ostajali odvojeni kako zarazu ne bi odnijeli tamo. Ono što se još ne vidi to su efekti jednog strahovitog psihološkog opterećenja. Oni su još pod adrenalinom, pod jednom pozitivnom napetošću motivisani i usmjereni ka liječenju i da se ne zaraze, ali kada sve to prođe i nivo hormona stresa bude pao, vidjeće se koliko je devastirajuće posljedice ovo imalo za njih. Taj kumulativni stres će tek pokazati svoj efekat i na kraju fizički napor koji je enorman prvenstveno za ljude u crvenim zonama, ali i za one koji su ostali zelenim zonama i koji su preuzeli veliki dio posla jer su bili u manjku, taj fizički napor nije zanemarljiv – rekao je, između ostalog, doktor Janković u intervjuu za Blic.