Pretjerana žeđ i ljepljiva usta očiti su znakovi dehidracije. No, postoje i neki suptilni znakovi dehidracije koje nije tako lako uočiti. Evo što se događa s vašim tijelom ako ne pijete dovoljno vode.

Glavobolje

Oko 75 posto našeg mozga sačinjeno je od vode. Ako ne uzimate dovoljno vode mogu se javiti jake glavobolje. Kada se mozak smanjuje zbog dehidracije, javljaju se glavobolje na koje čak ni tablete neće previše utjecati. U tom slučaju trebate popiti dosta vode kako bi vaš mozak mogao normalno funkcionirati.

Problemi s koncentracijom

Ako ste dehidrirali, to može narušiti i vašu koncentraciju. To može predstavljati dodatni problem ako ste na poslu ili školi. Uslijed teške dehidracije možete iskusiti i simptome kao što su zbunjenost i delirijum.

Gubitak mišićne mase

Ako ste aktivni trebali biste piti oko dvije litre vode dnevno, a ako dosta vježbate trebate popiti i više tekućine jer se znojite što također može dovesti do dehidracije ako ne uneste tekućinu koje se izlučuje.

Kao i mozak, i mišić su velikim djelom zapravo doda. Stručnjaci navode da mišići sadrže oko 80 posto vode. Prema tome, kako ne biste gubili mišićnu masu, uzimajte dovoljno vode.

Nedostatak energije

Ako nemate snage da izvršite neke svakodnevne zadatke, razlog može biti i dehidracija. Nedostatak energije može biti posljedica toga što niste popili dovoljno vode.

Ne možete se znojiti

Znojenjem se regulira temperatura tijela, no ako ne se možete znojiti, moguće je da niste pili dovoljno vode. To može biti opasno jer se tijelo može pregrijati i zbog toga se može javiti toplinski udar, piše Healthybuilderz.

N1