LAKTAŠI, 17. aprila – Zijevanje je “zarazno” zbog empatije i razumijevanja tuđih emocija. Zbog tog mehanizma, zijevanje podiže spremnost čitave skupine, istaknuo je Gordon Gallup sa njujorškog sveučilišta.

zijevanje1

Ima dana kad ne možete prestati otvarati usta – ne da biste razgovarali ili kazali nešto pametno, nego zbog zijevanja. U nekim situacijama zijevanje može biti neugodno. Možete izgledati nezainteresirano ili kao da se nasmrt dosađujete. Bez obzira na to, protiv zijevanja se bolje ne boriti. Zijevanje aktivira autonomni živčani sustav i uzrokuje porast broja srčanih otkucaja. Ako ste umorni, zijev ili dva dopremaju vašem mozgu ponešto svježeg zraka.

Može se pretpostaviti da se organizam zijevanjem bori protiv umora, čak i ako njegov učinak ne traje dugo – kaže proefsor Ingo Fitze iz sveučilišne bolnice Charite u Berlinu. Ali zašto zijevamo nije posve jasno. “Nije baš bilo nekih velikih istraživanja o tome”, kaže Fietze. A što ako ne želite zijevati? U situacijama kad bi to moglo biti neprikladno, možete ga tiho suspregnuti. Za organizam neće biti nikakvih negativnih posljedica.

zijevanje

foto: Fotolia

Napravili su eksperiment: Zijevanje je prirodni mehanizam za hlađenje mozga i bolju prokrvljenost, a time povećava koncentraciju, budnost i mentalnu sposobnost. U studiji, 44-orici studenata prikazivana je snimka zijevajućeg čovjeka. Oni koji su disali na nos, odnosno uzimali dovoljno kisika, rjeđe su i sami zijevnuli, u odnosu na one koji su disali isključivo na usta ili normalno. Zijevanjem su se rjeđe zarazili i oni koji su film gledali u hladnijoj prostoji. No to je i evolucijski mehanizam koji je našim precima omogućavao da ostanu budni u kriznim situacijama.

– Zijevanje je “zarazno” zbog empatije i razumijevanja tuđih emocija. Zbog tog mehanizma, zijevanje podiže spremnost čitave skupine – istaknuo je Gordon Gallup sa njujorškog sveučilišta. Dodao je kako zijevanje varira ovisno o godišnjim dobima. – To bi moglo objasniti zašto ljudi postaju zbunjeni i dezorijentirani u ekstremnim vrućinama. Naime, mozak ljeti ima ograničene načine hlađenja – kaže. Inače, muškarci najčešće usta pokriju šakom dok zijevaju, a žene otvorenim dlanom (jer je tako elegantnije).


24sata