Načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Antonija Verhaz izjavila je večeras da građani ne treba da se plaše zbog virusa korona, te da je UKC spremno dočekao pacijente koji su zaraženi.

virus-prehlada-ilustracija-02-foto-S-PASALIC

– Korona virus je respiratorna infekcija, a cilj mjera koje smo preduzeli jeste ograničenje epidemije i to građani moraju da znaju. Ako ne bismo preduzimali mjere imali bismo veliki broj oboljelih, što bi se odrazilo na cjelokupno društvo. Nije riječ o nekoj opasnoj bolesti i ne treba niko da se plaši – rekla je Verhazova za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je istakla da je UKC spremno sve ovo dočekao, jer je bilo pitanje vremena kada će imati pacijente.

– Virus korona je respiratorna infekcija koja se prenosi kao i sezonski grip. Ako lice ima temperaturu ne znači da ima ovaj virus, nego se to utvrđuje uzimanjem briseva, a u toku radnog dana možemo dobiti rezultat – rekla je Verhazova.

Ona je naglasila da je dezinfekcija škola značajna mjera.

– Dezinfekcija prostora je dobra protivepidemijska mjera koja je jednostavna i ima efekta. Mora se odrediti kada će i u kojim školama biti preduzete ovakve mjere – dodala je Verhazova.

Prema njenim riječima, građani se moraju odgovorno ponašati prema svom zdravlju i zdravlju najbližih.

Ona je napomenula da građani treba da dobiju smjernice od porodičnog ljekara, a ne odmah da dođu u Kliniku za infektivne bolesti, jer je koncentracija virusa najviša u čekaonicama zdravstvenih ustanova.

– Nadamo se da će dolaskom lijepog vremena biti stvoreni uslovi da građani budu što manje u zatvorenim prostorijama, kao i za rješavanje ovog problema. Prema dostupnim podacima, djeca rjeđe obolijevaju, što je značajno – zaključila je Verhazova.

U Republici Srpskoj su virusom korona zaražena dva lica, otac i sin iz Banjaluke, koji su zbrinuti u UKC-u Republike Srpske. Oni su u Srpsku stigli iz Italije.

Testiranje je pokazalo da niko od 38 učenika i nastavnika Osnovne škole “Branko Ćopić” u Banjaluci, koju pohađa i zaraženi učenik, nije pozitivan na virus korona.

 

Srpskainfo