LAKTAŠI, 4. januara  – Udruženje  penzionera grada Laktaši donijelo je odluku o ponovnom održavanju zbora u mjesnom udruženju Aleksandrovac radi provođenja redovnih izbornih aktivnosti za Skupštinu, predsjednika i zamjenika Skupštine, predsjednika Mjesnog udruženja penzionera i članove odbora.

Predsjednica Udruženja penzionera Grada Laktaši Dragojla Popović, kazala je za „Novosti“ da je ova odluka donesena naknadno zbog  kako navodi „opšteg haosa“, nastalog na prethodnom zboru.

– Sastanak treba da vodi predsjednik Mjesnog udruženja, ali kada smo došli u Aleksandrovac  gospodin koji nije predsjednik Udruženja, već koji je predsjednik skupštine Udruženja vodio je sastanak  i tu je nastao opšti haos. Neke su birali, neke nisu, svađa, dovikivanje… To ja nigdje u životu nisam vidjela, a ja sam stara žena. Ja sam onda skupila Upravni odbor u Laktašima i donesena je odluka da to nije validno, te smo ponovni zbor zakazali za te smo zakazali to za 16. januar. Na naredni Zbor ide kompletan upravni odbor,  jer su me maltene iznapadali – izjavila je Popovićeva.

Ipak, odgovor na pitanje novinara „Novosti“ vezanim za finansijski izvještaj, koji je prema dnevnom redu trebao biti predstavljen, Popovićeva je izbjegla, kazavši da to nije bila tema rasprave.

– Finansijski izvještaj smo mi usvajali u šestom mjesecu prošle godine. To je bila skupština, na kojoj je bio i predsjednik Republičkog udruženja, gradonačelnik Laktaša i svi zajedno smo usvojili taj izvještaj. Ja imam svog računovođu, knjigovođu i sekretara.  Na tom sastanku u Aleksandrovcu sam rekla  da nije tema sada da se raspravlja o tome što je usvojeno prije pola godine, međutim gospodin koji je predsjednik skupštine je uzeo riječ bez ikakvog prava i onda je nastala opšta pometnja, a to je bio izborni sastanak gdje je trebao predsjednik mjesnog udruženja da ponese izvještaj i ja kao predsjednik opštinskog udruženja – istakla je Popovićeva.

Predsjednik skupštine mjesnog Udruženja Aleksandrovac Momčilo Dobrijević demantovao je optužbe Popovićeve i pitao gdje je završni račun koji pokazuje koliko je zaista Udruženje penzionera Grada Laktaši u minusu?

– To su laži. Tražio sam i dobio riječ,  obratio sam se kao predsjednik Skupštine i ništa drugo. Kada je predsjednik Udruženja Slavko Škorić predložio dnevni red,  ja sam podigao ruku i zamolio za riječ.  Pozvao sam se na poslovnik o radu i na statut kako bih predložio dopunu dnevnog reda, što su jednoglasno prihvatili članovi zbora udruženja. Ja sam htio da predstavim šta sam radio, jer se kod njih ne radi po željama penzionera. Želje penzionera su jedno, a tamo je ostvarenje nešto drugo. Ono što nije bilo tačno, demantovao sam, kao i svi drugi. Ali, nije tačno da sam ja vodio skupštinu – kaže Dobrijević.

-Dok Udruženje penzionera Grada Laktaši gura pod tepih brojna dugovanja, zaboravlja se i broj preminulih, koji je samo jedna od brojnih stvaki koje nisu usklađene u finansijom izvještaju, ističe Dobrijević.

–  Oni ne rade po statutu, a mogu da kažem da ne štima finansijski izvještaj  gdje piše da je tokom 2021. godine preminuo 241 penzioner i to kada pomnožite sa 500 KM, koje smo dužni ispred udruženja da damo, iznosi 125.500 KM. Međutim, u finansijskom izvještaju predstavljeno je sasvim drugačije stanje, pa piše da je zabilježeno 227 preminulih penzionera. U međuvremenu, kada se uključila  rasprava predsjednik Udruženja penzionera Grada Laktaši Dragojla Popović izjavila je kako broj preminulih penzionera iznosi 251. Ja sam se tada javio za riječ i rekao da ne štima broj umrlih sa finansijskim izvještajem – ističe Dobrijević i dodaje:

–  Pitao sam ih šta znači tri KM koje nam mjesečno odbijaju, a ona kaže članarina. Pa, zašto se onda knjiže  32.000 KM, a u drugoj stavci se knjiži 96.000  kao prihod od fonda solidarnosti. Zašto je to tako, niko nije znao odgovoriti.  Na skupštini gradskoj udruženja održanoj u šestom mjesecu prošle godine, predao sam zapisnik u ime 320 penzionera koje mi zastupamo i naložio da se članarina ne diže sa 3 KM na 4 KM, te da se odbaci ovaj izvještaj jer ne štima ništa ni sa čim – napominje Dobrijević.

Dobrijević je najavio  podnošenje krivične prijave protiv predsjednika Udruženja penzionera Grada Laktaši Dragojle Popović, upravnog i nadzornog odbora zbog finansijskog izvještaja za 2021. godinu, u kojem, između ostalog, nije jasno definisan ni broj preminulih penzionera u navedenoj godini.

– Na prvoj konstitutivnoj sjednici bira se predsjednik i potpredsjednik skupštine, gdje  sam ja izabran za predsjednika skupštine, a Predrag Rašković za potpredsjednika. Skupština je legalno izabrana i nema razloga, a dobili smo od njih dopis da se izbor ponavlja. Podnijeću krivičnu prijavu protiv  predsjednika gradskog Udruženja penzionera Laktaši Dragojle Popović, upravnog i nadzornog odbora zbog finansijskoj izvještaja za 2021. Troše se novci od penzionera, a na šta to samo oni znaju. Kada sam rekao da ću podnijeti krivični prijavu, gospođa kojoj ne znam ime je prišla i zamolila me da to ne radim zbog nje,  jer je bolesna – objasnio je Dobrijević za „Novosti“. (novosti)