LAKTAŠI, 29.maja- Crveno-beli slavili posle penala protiv Olimpika iz Marseja u finalu Kupa evropskih šampiona.

Crvena zvezda je 29. maja 1991. u Bariju, na stadionu ”Sveti Nikola” ušla u istoriju srpskog, tada i jugoslovenskog klupskog fudbala. Postati šampion Evrope, sa timom koji je tada koštao manje od jednog igrača Olimpik Marseja, bio je podvig nad podvizima. Crveno-beli su do istorijskog uspeha stigli posle boljeg izvođenja penala rezultatom 5:3, dok u regularnom delu i produžecima nije bilo golova.

– Čestitam ovim momcima iz Beograda. Pokazali su kako se bori i igra za dres koji nose. Njihov ceo tim jeftiniji je od celog tima Crvene zvezde, a postali su šampioni. Ja im od srca častitam- rekao je posle utakmice predsednik Marseja Bernar Tapi na konferenciji za medije.

Proslava u Bariju

Foto: MN Press

I zaista je bilo tako. Ali, tim Ljupka Petrovića došao je u Bari da pobedi, kako, nije bitno. Ljupko je procenio da je dobra odbrana šansa, jer ako krenu u nadigravanje za tada jačim i bržim igračima Olimpika iz Marseja, šanse da u tom nadigravanju trijumfuju, ravne su nuli.

Veliki trener Petrović skenirao je svakog njihovog igrača i do detalja postavio igru kad rival napada, da ptica nije mogla da proleti. Slušajući ovo, ”vickasti” Dragiša Binić je pitao Ljupka: ”Šefe, a šta da radimo kad mi imamo loptu”? Ljupko je za trenutak zastao i odgovorio: “Predajte je njima!”

I dogurao je do penala. A, ishod znate. Kapiten Stevan-Dika Stojanović odbranio je šut Manuelu Amorosu i to je bio kraj za Francuze. Darko Pančev je stavio tačku na najlepšu bajku našeg fudbala. Bio jednom jedan šampion…

KEŠ, finale: Crvena zvezda – Olimpik Marsej 5:3 pen. (0:0)

Stadion: “Sveti Nikola”, Bari

Gledalaca: 51.587

Sudija: Tulio Laneze (Italija)

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Šabanadžović, Najdoski, Belodedić, Marović, Prosinečki, Jugović, Savićević (od 84. Stošić), Mihajlović, Pančev, Binić. Trener: Ljupko Petrović.

OLIMPIK MARSEJ: Olmeta, Amoros, Boli, Mozer, Kasoni, Di Meko (od 112. Stojković), Vodl, Furnije (od 75. Verkrujs), Žermen, Pele, Papen. Trener: Rajmon Gutals

Srbijadanas.rs