LAKTAŠI, 10. aprila – Virus korona i mjere koje su preduzete da se ova infekcija ne bi širila, imaju teške posljedice po cvjećare u Lijevče polju. Sezona sadnje cvijeća u vrtovima i na balkonima, do sada je u ovom periodu bila u punom jeku a cvjećari su imali mnogo posla.

Plastenici-u-Lijevcu-puni-cvijeca-foto-Milan-Pilipovic

Sada je situacija sasvim drugačija, plastenici i rasadnici su puni cvijeća, a proizvođači nemaju gdje niti kome da ga prodaju.

-Imam 200.000 sadnica cvijeća. U ovu proizvodnju uložio sam više od 50.000 KM a sada sam, zbog vanredne situacije i opasnosti od korona virusa, u veoma nepovoljnoj situaciji. Ne rade pijace, narodu nije do cvijeća, niko se ne usuđuje da bilo kuda krene. Nemam ni radnika dovoljno jer se plaše zaraze, bez obzira što u mojim palstenicima i rasadniku koristimo sve mjere zaštite od virusa – kazao je za Srpskainfo Mile Popović iz Karajzovaca, najveći proizvođač cvijeća i ukrasnog bilja u Lijevče polju.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

On kaže da će biti dobro ukoliko vrati deset odsto uloženog novca u cvjećarsku proizvodnju ove sezone.

 

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

-Jedino mjesto gdje prodajem cvijeće je kod kuće, druge mogućnosati nemam, kao ni drugi cvjećari u Lijevču. Prinuđen sam na prodaju cvijeća po takozvanim klizanim cijenama, jer je najveći problem ukoliko sezona prođe a cvijeće ostane u plastenicima. Skupo ga je poslije i baciti a svaka prodaja, po jeftinijim cijenama koje obezbjeđuju bar dio uloženog, bolje je rješenje – požalio se Popović, sada na velikom iskušenju da li će, poslije sadašnjeg iskustva uopšte biti u mogućnosti da nastavi svoju višegodišnju djelatnost.

 

Srpskainfo