LAKTAŠI, 01. oktobra – Izgradnja mosta na Savi kod Gradiške teče planiranom dinamikom, a završetak je predviđen u proljeće 2022, kada će Republika Srpska ovom trasom biti povezana sa evropskom mrežom autoputeva.

NEIMARI SA DVIJE OBALE SVE BLIŽI Napreduje izgradnja mosta na Savi kod Gradiške
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović istakao je prilikom nedavne posjete gradilištu mosta na Savi da će ovaj objekat imati izuzetan značaj za građane i privredu Republike Srpske i BiH, ali i region.

FOTO:  MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Na gradnju mosta dugo smo čekali, rekao je ministar Popović, ali je sada izvjesno da će ovaj posao biti završen u planiranom roku i da se radi u skladu s građevinskim standardima.

Projekat važan za Srpsku

U nasip i na gradilištu mosta, na strani Republike Srpske, u Čatrnji kod Gradiške, ugrađeno je više od 6.000 kubika betona, 550 tona armature, 500.000 kubnih metara kamena, šljunka i drugih kamenih agregata. U toku je izgradnja dva nosiva stuba i drugih dijelova mosta koji će biti dug 426 metara, a širok 22,6 metara, sa četiri vozne trake, po dvije u svakom smjeru.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Dušan Topić, direktor Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” kaže da je most preko Save kod Gradiške jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.

– Ono što je pandemija virusa korona usporila, nadoknadile su povoljne vremenske prilike i nizak vodostaj Save, naravno uz vrijedne neimare koji kvalitetno i odgovorne rade. Zadovoljstvo je biti učesnik i svjedok realizacije ovako velikog i važnog posla, na dvije obale rijeke, u dvije države – rekao je Topić.

Rok

Ugovorom koji je potpisan prošle godine predviđen je rok od 30 mjeseci za izgradnju mosta. Riječ je o zajedničkom projektu BiH i Hrvatske, a realizuje se na osnovu sporazuma Savjeta ministara BiH, uz aktivnu ulogu Republike Srpske, koja je godinama insistirala na gradnji savskog mosta, i Vlade Republike Hrvatske.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Ovo je primjer dobre saradnje i zajedničke gradnje jednog od važnih infrastrukturnih projekata Republike Srpske, odnosno BiH i Hrvatske. Očekujemo da se radovi intenziviraju i da na proljeće 2022. otvorimo ovaj most, koji ima izuzetan značajan za dvije susjedne zemlje, a naročito BiH, jer se njime omogućava povezivanje na mrežu evropskih drumskih koridora – istakao je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija BiH.

On je naglasio da će tokom razgovora s vlastima Hrvatske uskoro biti definisana izgradnja takozvane brze ceste od savskog mosta do Okučana, dužine sedam kilometara.

Gradiška

Izgradnja mosta na Savi u Čatrnji ima izuzetno veliki značaj i za Gradišku, potvrdio je za Srpskainfo gradonačelnik Zoran Adžić. Puštanjem mosta u saobraćaj, smatra Adžić, biće eliminisane velike gužve u centru Gradiške, zbog kojih mještani imaju mnogo problema. Takođe, biće otvoreno novo područje za razvoj, uključujući i Poslovnu zonu Liman, u blizini novog mosta i Carinskog terminala u Čatrnji.

Za izgradnju mosta u Čatrnji vlada veliko interesovanje u gradiškom kraju.

Evidentno je povećano interesovanje privrednika za izgradnju fabrika, trgovačkih centara i drugih kapaciteta u blizini mosta i naseljima blizu autoputa u Čatrnji, Kruškiku i Vrbaškoj. Takođe je u završnici gradnja obilaznice, što će olakšati saobraćajnu komunikaciju.

Srpskainfo