LAKTAŠI, 23. septembra – Biseri prirode u potkozarskim i lijevčanskim opštinama nude veliku razvojnu šansu u turizmu ali su oni neiskorišteni, tvrde sagovornici “EuroBlica” u ovim sredinama.

Osovica-foto-Milan-Pilipovic

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U Gornjim Bakincima, pronađen je ranovizantijski grad „Balkis“ iz četvrtog vijeka.

– Nakon uređenja i turističke valorizacije, ovaj arheološki lokalitet imaće velike šanse da postane jedno od najposjećenijih turističkih mjesta – uvjeren je Bojan Vujinović, arheolog i direktor Zavičajnog muzeja iz Gradiške.

U opštini Laktaši ističu Rimske terme (Balneum), odnosno javno kupatilo čiji temelji su otkriveni u gradskom centru, kao arheološki biser koji je bio u punom sjaju od prvog do četvrtog vijeka. Naglašavaju da su tragovi rimskih kupatila pored izvora termalne vode, pronađeni i na lokalitetu Zidine i to davne 1889. godine.

Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša smatra da su izdašni izvori termalne vode, koji su i sada osnova turizma, bili privlačni civilizacijama koje su ovu blagodet prirode obilato koristile i na tome zasnivale svoju kulturu.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

U prnjavorskom kraju turtističku ponudu čine Ukrina, planine Ljubić i Motajica, Banja Kulaši, Manastir Stuplje, Crkva svetog Ante Padovanskog… Na području opštine Prnjavor održava se više programa nacionalnih manjina. To su festival „Mala Evropa“, Međunarodna smotra folklora u Šibovskoj, „Maškare” u češkom selu Maćino brdo i italijanskom selu Štivor, „Ukrajinski bal” te godišnji koncert ukrajinskog KUD-a „Červona Kalena“. Sve su to, smatra načelnik Darko Tomaš, privlačne turističke manifestacije.

Opštinu Srbac interesantnom stranim i domaćim turistima čine područja Bardače i Motajice. Mlađan Dragosavljević, načelnik Srpca ističe i vjerski turizam koji poprima sve izraženiji obim nakon izgradnje manastira Osovica, dragulja u motajičkoj oazi.

– Ovdje imamo i sportsko – rekreativni turizam, ribolov, fotosafari, gastro ponudu, staze za šetnju, škole u prirodi, razne manifestacije, vikend i kamp naselja… Tu je svakako i znamenita likovno – ekološka kolonija u Bardači – kažu srbački turistički uposlenici.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Najznačajniji turističke oblasti Gradiške su Kozara, Prosara i Potkozarje, sojeničko naselje Donja Dolina, Sava te Lijevče polje sa izletištima, jezerima i potocima.

– Ova opština bogata je i brdskim rekama, od kojih su najveće Vrbaška, Jablanica, Jurkovica i Lubina. Važne turističke lokalitete Gradiške predstavljaju i arheološka nalazišta Vrbaškog grada i Manastirišta te Jurkovička pećina – podsjeća Veljko Jovanović, direktor Turističke organizacije koji je prije nekoliko godina inicirao obiljžavanje biciklističkih staza na Kozari.

 

Kozarska Dubica, grad na obali Une i na obroncima Kozare diči se građevinama moderne arhitekture. Ipak, na prvom mjestu su Una, ljekoviti izvori Mlječanice i manastir Moštanica.

Miroslav Vuković, animator kulture u gradiškom „Kulturnom centru” zagovara veću iskorištenost vodenih potencijala, naročito Save.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– U Gradiški je prije stotinu godina bilo pristanište, dolazili su turisti ali sada toga nema. Sava je nemjerljivo blago koje ne koristimo – navodi Vuković. Za sada najviše turista u ovu regiju dolazi iz Austrije, Slovenije i Hrvatske ali to je višestruko manje od realnih mogućnosti turističke ponude koja se ogleda u seoskom turizmu, parkovima prirode, etno domaćinstvima, crkvama brvnarama, vinskim putevima…

Put za Mrakovicu

Milorad Dodik, predsjednik RS obećao je ove sedmice u Gornjim Podgradcima da će biti zavrtšen put od ovog mjesta do Mrakovice, a izvjesna je i izgradnja puta od Moštanice takođe do vrha Kozare. To će otvoriti nove turističke perspektive.

Predsednik SO Gradiška Milenko Pavlović smatra da je potrebna bolja organizovanost i saradnja među opštinama, kako bi turistička ponuda bila komletnija te privukla veći broj turista iz Evrope i svijeta.

 

Srpskainfo