LAKTAŠI, 26. decembra – Gledali ste seriju “Nemanjići – rađanje kraljevine”? Srpska dramska igrana televizijska serija, snimljena 2017. godine, čije je premijerno prikazivanje počelo 17. februara 2018.

images

Za snimanje ove serije  angažovano  je 218 glumaca i 2700 statista, a snimana je na preko 200 lokacija. Kad pročitate ove brojke, pokušajte samo zamisliti kolika je tu raznolikost bila zastupljena, što u scenografiji, što u kostimima. E, kad su u pitanju kostimi, imamo priliku vidjeti ih “uživo”.

nemanjici

JU “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši organizuje  izložbu kostima i rekvizita iz serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ čiju postavku čine kostimi, oružja, oruđa i fotografije scenografije stvarane za istoimenu seriju Radio-televizije Srbije. Autor izložbe je Petar Đinović, direktor galerije RTS-a.

Izložba će biti otvorena u Galeriji JU “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši, u četvrtak, 27. decembra 2018. godine u 18 časova.

Postavka izložbe svjedoči o nastajanju male države Nemanjića, koja je težila da napravi zdrave osnove, iz kojih će se razvijati državno stablo.

Tadašnja država je bila uspješna i jaka, iako mala. Porodice su tada bile jake, tradicionalne i povezane puno više nego što je to danas slučaj.

Izložba skreće pažnju na period Nemanjića, biblijsko vrijeme srpskog naroda, ali i ovo danas, jer se ponavljaju skoro identične stvari.

Ova postavka, koja pruža uvid u srednjovjekovni život srpskog naroda, nije sačinjena da bi se posjetioci opteretili periodom Nemanjića, nego da bi se sjetili nekih vrijednosti koje su danas skoro zaboravljene.

Izložba u Laktašima biće otvorena do 27. januara 2019. godine. Vrijedi je posjetiti.