BANJALUKA, 05. aprila – U vrijeme kad se svi boje da će ih neko prevariti ili pokrasti, porodica Nježić iz Lazareva ima neobičnu samouslužnu radnju u kojoj, kako kažu, prodaju kreč na obraz i čast.

kreč

Štand na kojem se prodaje kreč nalazi se ispred njihove kuće, kupac se sam usluži i ostavi novac u kasu.

U ovoj porodici kažu da se ne boje da će ih neko pokrasti i da su do sada skoro svi ostavili novac.

“Na kraju dana kad unesemo kasicu i pogledamo koliko je odneseno kanti kreča uporedimo sa zaradom i vidimo da je uvijek približno ili čak više novca ostavljeno”, rekli su u ovoj porodici.

Kako su istakli, ovim poslom se bave već nekoliko godina i bilo je samo nekoliko slučajeva da je neko odnio kreč, a da nije platio.

“Možda je čudno, ali zaista se dokazalo i pokazalo, bar u našem slučaju, da u ljudima još uvijek ima poštenja”, kažu Nježići.

Dodaju da se dešavalo da ljudi, ako nemaju novca, ostave papiriće sa imenom i prezimenom i najave da će platiti za nekoliko dana, što i urade.

“Traže ponekad da i snizimo cijenu, da uzmu samo dio jer nisu u mogućnosti da kupe cijelu kantu, ali uvijek sve fer i pošteno”, kažu oni.

Jovan K. kaže da je prije nekoliko dana na ovom štandu uzeo kanticu kreča koja košta četiri marke, a da je kod sebe sitno imao samo 1,80 KM pa je toliko ostavio i juče je došao i vratio ostatak.

“Nisam mogao da ne dođem i vratim novac. Desilo se da nisam imao dovoljno sitnog novca, tako da sam, kada sam sljedeći put došao, donio ostatak”, ispričao je Jovan K.

 

Nezavisne