LAKTAŠI, 23. februara – Ovčari iz Lokvara, Gornjeg Ratkova, Šljivna i drugih zmijanjskih sela na Manjači privode kraju višemjesečno nomađenje u Potkozarju i Lijevče polju. Bliži se kraj zimske ispaše a stada se svakodnevno približavaju mjestima iz kojih su tokom jeseni krenuli na dug i težak put.

Gojko-Vlajic-i-Milan-Savanovic

Milan i Mirko Savanović te Gojko Vlajić koje smo sreli u Vilusima kod Gradiške, selu kojem su dali ime njihovi zemljaci davno stigavši u ovaj kraj, imaju više od 500 ovaca. Mnoge su se ojanjile tokom februara, što je ovim ovčarima stvorilo dodatne poteškoće.

Vilusi-nomadi

Ipak, oni su se i u takvoj situaciji uspješno snašli, kako bi sačuvali male jaganjce koji ne mogu pratiti ovce na dugom putovanju. Oni su plastične pivske gajbe povezali i prilagodili za jaganjce.

 

Povadili smo saće, veli Milan Savanović, napravili poklopac od daske, uvezali na dvije strane, pričvrstili za samar i u njih stavljamo iznemogle ili sasvim mlade jaganjce.

Gojko-Vlajic

Foto: Milan Pilipović/RAS SrbijaGojko Vlajić

– Mi ne možemo da ih nosimo a jaganjci sami ne mogu da idu. Da ih ne bismo ostavili, iskoristili smo magarce koji su dobili novu ulogu. Oni je uspješno obavljaju. Poneko od mještana, kada se magarac osami ne znaju o čemu se radi jer jaganjci bleje. a niko ih ne vidi – kažu Gojko Vlajić i Milan Savanović koji su, kao i mnogi njihovi zemljaci, koristeći maštu i dovitljivost namagarčili magarce.

 

 

Srpskainfo