„Apelujemo na građane da se vakcinišu“, „Postotak vakcinisanih nije zadovoljavajući“… svakodnevno slušamo sa svih strana. Podaci o novozaraženim i preminulim od posljedica kovida svakim danom sve su veći. A onda se čuje i ona druga strana.

Nepokretan čovjek od marta ČEKA NA VAKCINU: Mobilni tim Doma zdravlja nikako da mu pokuca na vrata
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na vrata porodice iz Banjaluke čiji jedan član je nepokretan, od marta, kada su se prijavili za vakcinaciju, pa do danas, mobilni tim nije pokucao.

Sagovornica Srpskainfo N.R. priča da je supruga (71) i sebe za vakcinaciju prijavila kada je počela kampanja i pozivi da se prijave osobe starije od 65 godina i sa zdravstvenim problemima.

Poziv

Nakon nekog vremena od prijave, negdje u aprilu ove godine, uslijedio je poziv da njen suprug dođe na Maltu na vakcinaciju. Ništa to ne bi bilo sporno da čovjek godinama ima ozbiljnu bolest i nepokretan je.

– Pitala sam da li znaju uopšte u kakvom je on stanju, da ne može da dođe. Odgovorili su mi: „Ne znamo to mi ništa“. Onda sam pitala da li sam ja na spisku, rekli su da jesam, ponudili su mi vakcinu koju nisam mogla da primim zbog svog zdravstvenog stanja. Rekla sam im to, kao i da muž ne može da dođe. Pitala sam kako ne znaju da je moj suprug nepokretan, kako zvati čovjeka na vakcinaciju, a trebaju mu kola hitne pomoći za to – priča ona za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tada su joj rekli da se prijave svom porodičnom ljekaru. Odmah je to i uradila.

– Zašto porodična nije odmah reagovala?! Ne razumijem kako to nije uvezano. Oni su imali podatke i za mene i za njega. Rekla sam im da moraju znati zdravstveno stanje ko treba da dobije vakcinu – kaže ona.

Doktor na godišnjem

Nakon nekog vremena, u drugoj polovini maja, dobila je još jedan poziv i otišla je na vakcinaciju. Revakcinisana je polovinom juna, a za to vrijeme supruga i dalje niko nije pozvao.

– Mislila sam da je gužva, narod masovno navalio, nazvaću opet ambulantu porodične medicine. Tada su mi oni dali neki mobilni broj telefona, koji sam cijeli dan zvala i jedva dočekala da se neko javi. Gospođa sa druge strane žice ljubazno mi odgovori da je „doktor koji ide u mobilnom timu trenutno na godišnjem odmoru“. I opet ništa – priča naša sagovornica.

Njena svekrva, priča, takođe je nepokretna i smještena u domu. U toj ustanovi su odmah organizovali vakcinaciju.

– Kćerka je išla u Dom zdravlja i u Institut da se raspita ima li išta od vakcinacije, kad možemo da očekujemo, ali odgovor je takav – da nemaju osoblja. Pušteno je da čekamo, a šta ćemo dočekati, bog te pitao – ističe N.R.

Reorganizacija

Njenog supruga, dan-danas, nisu pozvali. Porodični ljekar zna da je bolestan čovjek.

– Kad god mu treba izvaditi krv mobilni tim dođe, urade to, odnesu, sve to funkcioniše sasvim dobro. Da li su oni u početku napravili propust, pa nisu odmah to napisali, ne znam. Ali to nije bitno. Ja sam dva puta njima rekla da je on nepokretan, kad su ga zvali i kada sam ja zvala telefonom – poručuje ona.

Iz banjalučkog Doma zdravlja navode da je u narednom periodu, reorganizacijom medicinskog kadra, planirano da se poveća obuhvat vakcinacije protiv korona virusa putem mobilnog tima kako bi se u što kraćem vremenskom periodu vakcinisali svi prijavljeni, te mole sugrađane za strpljenje i zahvaljuju na razumijevanju.

– S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, veliki broj pozitivnih na korona virus, te angažovanje zdravstvenih radnika u ARI/Kovid ambulantama, vakcinacija putem mobilnog tima se odvija u smanjenom kapacitetu, ali nije ukinuta. Pacijenti koji su nepokretni ili iz bilo kojih drugih razloga ne mogu doći na punkt za vakcinaciju, prijavljuju se porodičnom doktoru kod kojeg su registrovani ili na broj telefona 066/409-359, koji se nalazi na internet stranici JZU “Dom zdravlja” u Banjaluci – rečeno je za Srpskainfo iz Doma zdravlja.

Ističu da je mobilni tim do sada dao preko 430 doza vakcina protiv korona virusa.

POTPUNO VAKCINISANO 25 ODSTO BANJALUČANA

Prije desetak dana Dom zdravlja je objavio da su njihovi radnici dali 83.628 vakcina protiv kovida. Od 10. marta do 9. oktobra prvu dozu vakcine dobilo je 4.710 osoba, dok je sa obje doze vakcinisano 39.459 ljudi. Najviše vakcinisanih na području Banjaluke spada u starosnu grupu od 65 do 75 godina.

Tada je rečeno da je 3. juna počela vakcinacija nepokretnih osoba putem mobilnih timova, kao i da je, s obzirom na ukupan broj vakcinisanih i broj registrovanih starijih od 18 godina, potpuno vakcinisano 25,1 odsto, dok je u procesu vakcinacije 44.169 osoba, što iznosi 28,1 odsto ljudi.

Srpskainfo