BANJALUKA, 07. marta – U UKC RS trenutno nema kontrastnog sredstva potrebnog za neke preglede magnetnom rezonancom, zbog čega su pojedini pacijenti odustajali od zakazanih snimanja.

klinicki-centar-02-foto-S-PASALIC-e1551862174962

Pacijenti koji su bili u ovoj situaciji nedavno su ispričali da im je uoči pregleda rečeno da ustanova trenutno nema kontrasta potrebnog za MR snimanje, te da oni sami mogu da ga kupe u apoteci i donesu, a da će im Fond zdravstvenog osiguranja RS to refundirati. Kada su saznali da to košta oko 70 KM, ipak, neki od njih su odustajali od pregleda, uključujući našeg sagovornika koji nije želio da mu navodimo ime.

– Nisam imao taj novac kod sebe. I još neki koji su imali pregled taj dan su odustali – tvrdi ovaj pacijent.

Kako kažu u UKC RS, pacijenti na ovaj pregled čekaju do 15 dana, dok oni koji leže u bolnici budu pregledani u roku od 24 sata. Potvrđuju da u Zavodu za kliničku radiologiju trenutno nemaju kontrastnog sredstva, a koje je, ističu, neophodno u oko 30 do 40 odsto pregleda magnetnom rezonancom.

– To je odluka radiologa, koja se donosi tokom samog izvođenja pregleda. Ostali MR pregledi se rade samo u nativnoj seriji, odnosno bez upotrebe kontrastnog sredstva. Kontrasno sredstvo se nabavlja preko zbirnog, centralizovanog tendera, koji organizuje Fond zdravstvenog osiguranja RS, a svako nabavljanje kontrasta i drugih sredstava bez tendera je krivično djelo za rukovodioce javnih ustanova. U vezi s nabavkom lijekova i potrošnog materijala UKC RS redovno obavještava FZO RS, koji iste obezbjeđuje – objašnjavaju u UKC RS.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

 

Kako ističu, sva hitna stanja se zbrinjavaju odmah, a za životno ugrožene pacijente koristi se CT dijagnostika. MR je metoda za koju je potrebno najmanje 20 minuta da bi se obavio pregled.

 

 

 

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da su tender za nabavku ovog sredstva raspisali na vrijeme, a da su za trenutnu nestašicu u ustanovama odgovorne brojne neopravdane žalbe na tender i neblagovremeno razmatranje tih žalbi u nadležnoj Kancelariji za žalbe BiH.

Očekuju, ipak, da isporuka kontrasta bolnicama počne do kraja marta, jer je tender za nabavku ovog sredstva u završnoj fazi.

U međuvremenu, kažu, pacijenti koji ne mogu da obave pregled bez kontrasta imaju mogućnost da se pregledaju u drugim ustanovama, poput privatnih koje sa Fondom imaju potpisan ugovor.

– Pored UKC i drugih bolnica u RS, Fond ima potpisane ugovore za MR i sa više privatnih zdravstvenih ustanova, tako da osiguranici imaju mogućnost da, dok se ne okonča tenderska procedura, dijagnostičke preglede obavljaju i u privatnim zdravstvenim ustanovama o trošku Fonda, ukoliko nisu mogući u bolnicama. Osim toga, ako osiguranici sami kupe kontrastno sredstvo, Fond im refundira troškove – navode u Fondu.

Preglede za magnetnu rezonancu, ali i kompjuterizovanu tomografiju, odnosno CT, inače, već godinama zakazuje upravo Fond. Kako kažu, preglede zakazuju u onim zdravstvenim ustanovama u kojima se najmanje čeka i u kojima je moguće obaviti potrebni pregled. Takođe se uvažava i želja osiguranika ako insistiraju da pregled obave u određenoj javnoj ili privatnoj ustanovi.

FZO: Zakon je loš

– Ovo je još jedna potvrda da Zakon o javnim nabavkama BiH ne uvažava specifičnost zdravstvenog sistema, niti Fond ili druge zdravstvene institucije i ustanove imaju prioritet kada je u pitanju razmatranje žalbi, zbog čega se na realizaciju tendera zna čekati mjesecima. Do sada se nije desilo, a Fond već više od 10 godina provodi centralizovane javne nabavke, da je Kancelarija za žalbe BiH u zakonskom roku odgovorila na žalbu koja se tiče tendera Fonda – navode u FZO.

 

Srpskainfo