BANJALUKA – Turistička agencija “Travel plan” iz Banjaluke će u naredne dvije godine od pružanja usluga rezervacije i obezbjeđenja avio-karata za potrebe Ministarstva bezbjednosti BiH inkasirati samo jedan fening.

Rezultat je ovo nedavno održane e-aukcije koja se slobodno može uvrstiti u rubriku “vjerovali ili ne”, piše “Glas Srpske”.

Ministarstvo bezbjednosti BiH je još u junu prošle godine otvorilo ovaj postupak javne nabavke na koji se tada javilo šest turističkih agencija.

Pored banjalučke, učestvovalo ih je i pet iz Sarajeva: “Relaks turs”, “Travel centar”, “VIP travels”, “Mikulić kompani P.J. Holivud travel” i “Centrotrans eurolajns”.

Tadašnje ponude kretale su se od 7.500, koliko je iznosila ponuđena suma pomenutog “Travel plana”, do čak 15.000 konvertibilnih maraka, bez uračunatog PDV-a. Međutim, čitav ovaj postupak propao je zbog žalbe “Centrotransa” i njenog uvažavanja od strane Ministarstva bezbjednosti BiH.

Nakon toga Agencija za javne nabavke BiH održala je 2. novembra e-aukciju, koja je takođe završila neslavno i bez rezultata.

Tek u ponovljenom postupku nadmetanja šest firmi održanom u januaru ove godine, a na osnovu propisanih kriterijuma za izbor najpovoljnijeg ponuđača (najniža cijena i tehnički zadovoljavajuća ponuda), konačno je stavljena tačka na ovu priču. Banjalučka turistička agencija je licitirajući jedan fening dobila ovaj “unosni” posao koji bi, kako je predviđeno, trebalo da traje 24 mjeseca od trenutka potpisivanja ugovora.

Radi se o “svoti” koja će im biti isplaćena za dvogodišnje pružanje usluga rezervacije i obezbjeđenja avio-karata za potrebe Ministarstva bezbjednosti BiH.

Kako pomenuti list piše, nisu uspjeli da dobiju odgovor iz agencije “Travel plan” zašto su išli sa toliko niskom cijenom i faktički se odrekli bilo kakve zarade.

Kako je saopšteno “Glasu Srpske“, direktor ove agencije Borislav Ćulibrk bio je službeno odsutan, a zaposleni su istakli kako zbog zauzetosti nisu u prilici da komentarišu čitav slučaj, te samim tim ni da pojasne ekonomsku logiku kojom su se rukovodili kada su odlučili da ponude samo jedan fening za posao u prosjeku vrijedan sedam, osam hiljada maraka.

Prema podacima sa sajta, “Travel plan” je agencija koja već 15 godina u kontinuitetu nudi usluge organizacije putovanja i smještaja u BiH i inostranstvu, ali i, kako su naveli, rezervaciju avio-karata po najpovoljnijim cijenama.

Nezavisne