ANTALIJA, 8. jula – Pješčane plaže, čisto more, dobra hrana, luksuzni hoteli, brojni prirodni i istorijski lokaliteti, bazari, ali prije svega, toplo gostoprimstvo domaćina – najbolja su preporuka za vrhunski odmor u ljetovalištima Antalijske regije.

U Antaliji na koje mjesto god da kročite vidjećete da je sve podređeno udobnosti njihovih gostiju, jer gotovo da nema želje koju vam domaćini neće ispuniti, bilo da ste u neko doba noći željni savršene turske kafe ili ste poželjeli da se osladite tradicionalnom baklavom.

Sve to će vam, uz osmijeh servirati upravo u vašoj sobi, pogotovo ako vaš aranžman podrazumijeva „all inclusive“ ponudu.

Zato ne treba ni da čudi što se gostima, koji ljetuju upravom u tom aranžmanu, već prvog dana dolaska u hotel „savjetuje“ da novčanike i pasoše ostave u sef, jer im do povratka kući više neće trebati. I zaista je tako.

Mada na prvi pogled nalik na savremene evropske gradove, Antalija i njena ljetovališta okruženi su tragovima brojnih civilizacija, ali i prilagođeni trendovima modernog doba.

U njenoj zaleđini nalazi se veličanstvena planina Taurus, dok se na drugoj strani prostire nepregledno plaventilo Sredozemnog mora.

Antalija, nadaleko je poznata i kao grad pomorandži, a da je to tako podsjetiće vas svaki detalj u toj regiji  počev od fontana i mnogobrojnih skulptura koje su napravljene upravo u njenom obliku, dok su i svi festivali koji se ovdje održavaju vezani za pomorandžu. Upravo u tom gradu je i Emir Kustruica dobio nagradu za film „Crna mačka, beli mačor“.

Ukoliko ste u Antaliju došli kao turista i željni ste da obiđete više gradova koji je okružuju, to vam neće biti nikakav problem. Javni prevoz u toj regiji ima redovne linije u koji grad da poželite da odete, a ukoliko ste željni avanture na ulazu u hotel dočekaće vas „dolmuši“ ili mali kombiji i odvesti vas na koju god želite destinaciju.

Ono što je interesantno, jeste da Antaliju nazivaju još i „Mala Moskva“, budući da 60 odsto stanovništva su ili Rusi ili imaju rusko porijeklo, a da su se tu već odavno odomaćili shvatićete i čim kročite na neku od antalijskih plaža, gdje su ruski jezik gotovo češće čuje nego turski.

Naravno, neće vas mimoići ni srpski jezik, jer ćete na ovdašnjim plažama sigurno susresti Banjalučanina ili Beograđanina, koji su i ove godine redovni gosti u antalijskim ljetovalištima.

Upravo na jednoj od plaža susreli smo Draganu iz Banjaluke koja kaže da u Antaliji ljetuje već četvrtu godinu, što dovoljno pokazuje koliko je zadovoljna uslugom i ambijentom koji se nudi.

„Dolazimo porodično, sa djecom i prezadovoljna sam sa svime. Ono što mi je najbitnije, ima mnogo sadržaja za djecu, jer mi je bitno da ona, prije svega, budu srećna i zadovoljna. Zbog čitave situacije oko korona virusa, plašili smo se da ove godine neće biti ništa od ljetovanja, ali na sreću „KonTiki“ je otvorio sezonu ponuda aranžmana za Tursku i evo nas, tu smo – priča Dragana.

Da vašoj djeci neće biti dosadno, dok se vi možda brčkate u moru – i za to su se pobrinuli turski hotelijeri, budući da gotovo nema hotelskog kompleksa u okviru kojeg nema igraonica, akva parkova, pa čak i obdaništa za djecu.

Osim turistički koncipiranih hotela za porodice sa djecom, tu su i oni namjenjeni za parove, koji u svojoj ponudi imaju relaks bazene, pa čak i izdvojene plaže.

„Turci jednostavno misle na svaki detalj. Ovdje možete da birate hotele čak i po tome koju vrstu sladoleda želite, a mnoge usluge za koje ste bilo gdje drugo u svijetu dužni da dodatno plaćate, ovdje je potpuno besplatno. Naprosto, postoji takmičenje između hotelijera ko će više da ugodi svom gostu. Skoro 10 godina, koliko radim ovdje nisam imao čovjeka koji je otišao kući nezadovoljan“, kaže Dušan Anastasov, PR Agencije „KonTiki“.

Dušan Anastasov

Ipak, uslijed korona virusa koji je „uzdrmao“ čitav svijet i turski turizam trpi posljedice. Tako na ovdašnjim plažama nema uobičajenih gužvi koje su posebno karakteristične za juli i avgust kada je špic sezone.

„Osjeća se da nema velikih gužvi, ali upravo to može da bude i prednost, jer ćete imati svoj potreban mir, pa čak i na plaži, koje su ranijih godina bile krcate. Zbog poštovanja mjera vezanih za korona virus, ležaljke su postavljene na propisanoj udaljenosti, tako da u svakom slučaju imate djelić svoga neba i na plaži. Ko se odluči da ove godine dođe u aranžmanu naše agencije, imaće odmor iz snova. Zato, ajmo svi u Tursku, svima nam je bilo dosta stresa, vrijeme je da malo uživamo“, poručuje Anastasov.

SLJEDEĆI LET 15. JULA

Sledeći čarter čet iz Banjaluke za Antaliju, kako nam je potvrđeno u Agenciji „KonTiki“, rezervisan je za 15. juli. Riječ je o aranžmanu od 10 noćenja, sa planiranim povratkom u Banjaluku za 25. juli.

Nena BREBERINA, reporter ”Glasa Banjaluke” iz Antalije