LAKTAŠI, 19. avgusta – Rok koji je pred lidera SDS Mirka Šarovića postavila grupa nezadovoljnih članova partije iz Laktaša, a koji je odnosi na dostavljanje odgovora u vezi sa isključenjem Željka Babića iz ova stranke, ističe danas.


Grupa članova SDS Laktaši, kako su se potpisali, od Šarovića je  zatražila da odgovori da li je Babić bio žrtva političke korupcije unutar stranke, te da li je njegovo isključenje posljedica pregovora pred unutarstranačke izbore 2019. godine, piše portal banjaluka.net.

Konkretno, Šarović je upitan da je tada bio uslovljen od interesne grupe u SDS iz Gradiške i Prnjavora na način da mu je obećana njihova lična podrška, ukoliko iz strane isključi Željka Babića, što je vrh stranke i učinio, u februaru prošle godine.

Podsjećamo, bivši predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Laktašima i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS Željko Babić isključen je iz stranačkog članstva zbog, kako je tada navedeno, intenzivnih pregovora sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika SNSD, Milorada Dodika.

Kao dokaz takvih tvrdnji Šarović je tada spominjao i audio snimak njihovog razgovora, međutim, kako tvrde nezadovoljni članovi, on im nikad nije dostavljen na uvid, zbog čega se javila otvorena sumnja u postojanje tajnih dogovora iz kojih je Babić izašao kao žrtva.

Ovakvo pismo uzburkalo je stranku u Laktašima, te izazvalo reakciju Aleksandra Trninića, odbornika partije u  lokalnom parlamentu. Trninić je, reagujući na dopis nezadovoljnih članova, izjavio da je „pismo SDS Laktaši Šaroviću apsolutna laž i izmišljotina, a Babić poltron i sluga SNSD“.

Kako ni snimak razgovora Dodik-Babić, koji je poslužio kao razlog njegovog isključenja iz stranke, ali ni odgovori na postavljena pitanja nisu dostavljeni, već je umjesto toga usljedio Trninićev demant postojanja više struja i nezadovoljstva unutar stranke, grupa nezadovoljnih članova SDS, kako kažu, prinuđeni su da ponovo reaguju.

Oni navode da, ukoliko se sporni snimak pojavi, njihova podrška Šaroviću i partiji ostaje neupitna, ali isto tako da, ukoliko do toga ne dođe, njihovi glasovi neće otići SDS-u.

„Samo nekoliko dana nakon što smo uputili otvoreno pismo predsjedniku SDS Mirku Šaroviću, u kojem od njega tražimo audio snimak ‘Babić-Dodik’, prisiljeni smo da reagujemo ponovo. Danas ističe rok. Vidjećemo da li je Željko Babić zaista ‘papak’ ili nas je predsjednik Šarović slagao i prodao. Ono što nas je natjeralo da se ponovo obratimo medijima je saopštenje Aleksandra Trninića, kandidata SDS Laktaši za Narodnu Skupštinu“, navode u saopštenju.

Trninić sa rukovodstvo Selakovih socijalista

Ističu da bez obzira na to da li Šarović objavi snimak ili ne, Aleksandar Trninić ne može biti njihov kandidat.

”Trninić je polovinom maja 2020. godine, tada kao odbornik Srpske demokratske stranke u Skupštini opštine Laktaši, napustio našu stranku i pristupio je Socijalističkoj partiji Srpske. U kampanji za lokalne izbore bio je nosilac liste Selakovih socijalista. Njegov aktivan rad na terenu, blateći SDS i obraćajući se uglavnom našem glasačkom tijelu, donio je njemu i njegovoj snahi mandat u Skupštini grada Laktaši, ali je nama u SDS nanio enormnu štetu“, navodi se u saopštenju nezadovoljnih članova SDS.

Dalje navode da im je potpisivanjem koalicionog sporazuma sa SNSD, Trninić dodatno „zabio nož u leđa“.

Socijalista Trninić potpisuje koalicioni sporazum sa laktaškim SNSD-om

”Trninić vrlo brzo primjećuje da od te koalicije on lično nema nikakvih benefita i da je od SNSD okarakterisan kao obični ‘papak’, koji gleda samo svoj lični interes.  Na taj način Šarović briše, po ne znamo koji put, patos sa svim iskrenim članovima SDS u Laktašima, koji tri decenije stoje čvrsto iza naše stranke“, poručuju nezadovoljni članovi i dodaju:

„Na sve to nam vrh SDS potura Trninića kao šefa Izbornog štaba u izbornoj jedinici i obećava rukovodeće funkcije za njega i njegovu snahu u slučaju preuzimanja vlasti“.

U saopštenju se zaključuje da Trninić za njih, dugogodišnje i iskrene članove, nije kandidat SDS i kao takav nema podršku članstva.

„Izdaja nakon izbora je već sada programirana. Ozbiljno razmišljamo da kod članstva SDS pokrenemo peticiju protiv kandidature Trninića. Odlučiće se o tome u narednim danima“, zaključuje se u saopštenju grupe nezadovoljnih članova SDS Laktaši.

2 KOMENTARA

  1. AKO TI PRODJES NA IZBORIMA JA SE SKINEM GO I PRODJEM KROZ LAKTASA. PA ZAJEBO SI JEDNOM I DRUGI PUT NECES SIGURNO. KAKO TE NIJE SRAMOTA DA SE KANDIDUJES ZA SDS. IMA LI U TOJ STRANCI IKO POSTEN DA BUDE KANDIDAT

  2. Ljudino nisam znao da si sad u SDS nemoj slucajno da mi ovaj put ponovo zakucas na vrata. Kako te nije sramota a sta si mi sve prico na SDS. Mars

Comments are closed.