Stručnjaci tvrde da pojedina hrana loše utiče na zdravlje ljudi. Evo što se sve nalazi na popisu.

NEZDRAVE SU I GOJE Lista namirnica koje loše utiču na zdravlje
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Pržena hrana

Pržena hrana je takođe loša za naše zdravlje. Ona ne bi trebala biti osnova prehrane, a sve češće jeste, kaže dijetetičarka Angela Lago.

Uopšteno pržena hrana ima više masti, soli i kalorija, a sve je to užasno za zdravlje srca ističe Lago.

Čips

Čips je poznat po tome što je nezdrav iz više razloga. Malo je hranjiv, a bogat jeftinim mastima i natrijumom. To varira zavisno od vrste, ali potrošači koji vode računa o zdravlju izbegavaće ga u bilo kojem obliku, prenosi Hayat.ba.

Dodani šećer

Ako na pakovanjuhrane vidite da sadrži dodani šećer, najbolje je odustati od kupovine.

Ljekarka Andrea Paul ističe da dodani šećer u suštini nema nutritivnu vrijednost, a u medicinskim istraživanjima pokazalo se da povećava rizik od metaboličkih bolesti.

Prerađena ulja

Dijetetičarka i nutricionistica Paloma Health savjetuje ljudima da se klone prerađenih ulja kao što su sojino, kukuruzno i biljno ulje.

Takva ulja uopšteno su štetna za ljudsko zdravlje i treba ih izbjegavati. Tokom obrade se zagrijavaju na ekstremno visokim temperature i ulje oksidira. Oksidacija proizvodi slobodne radikale koji mogu uzrokovati štetu u cijelom tijelu. Pokušajte ograničiti ili izbjegavati prerađena ulja i jedite puno voća i povrća, koje je bogato antioksidansima – savjetuje.

Rafinirani ugljenihidrati

Klonite se bijlog hleba, bijele riže i testenine, pizze, peciva i još mnogo toga. Prema Lago, proizvodi od rafiniranih ugljenihhidrata imaju više šećera, a povezani su i sa gojaznošću.

Na zdravlje takođe negativno utiče standardna zapadnjačka prehrana siromašna vlaknima, koja se uglavnom sastoji od prerađenih, rafiniranih proizvoda od žitarica – pojašnjava.

Prerađeno meso

Ova kategorija hrane u cjelini je nezdrava. Viršle, goveđe meso i kobasice treba izbegavati koliko god je moguće, ako ne i potpuno izbaciti iz ishrane.

Svjetska zdravstvena organizacija klasifikovala je prerađeno meso kao kancerogen grupe 1, što znači da je poznato da uzrokuje rak. Prerađeno meso sadrži hemikalije kojih nema u svežem mesu – tvrdi Lago, a prenosi Blic.