LAKTAŠI, 19. juna – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas u Bijeljini da će škole koje budu imale dovoljno kandidata od septembra uvesti kineski jezik kao fakultativni predmet.
“Škole koje budu imale dovoljno kandidata će ovaj nastavni predmet fakultativno i uvesti ove godine, a narednih godina, ako bude interesovanja za kineski, i nakon što budu ispoštovane sve procedure, i kao drugi strani jezik”, rekao je Malešević novinarima.

kineski

On je naveo da će u narednom periodu biti anketirani učenici i roditelji, te će, oni koji budu željeli, imati priliku da uče ovaj strani jezik.

“Srpska ima dovoljno kadra, a ima i u Pedagoškom zavodu savjetnika za kineski jezik, tako da se svi uslovi stvaraju. Kineska Vlada dosta ulaže u Srpsku, te je red da dio učenika ili naših nastavnika obučimo da bismo imali lakšu komunikaciju sa Kinezima”, rekao je Malešević, podsjećajući da je kineska Ambasada u BiH insistirala da se ovaj jezik “pojavi u osnovnim i srednjim školama gdje ima uslova”.