Ljekar Džejms Hemblin, koji je izjavio da se pet godina nije okupao, uzburkao je javnost prethodne godine.

Međutim, mlad i perspektivan doktor čvrsto stoji iza svojih stavova, jer kako kaže nekorišćenje agresivnih sredstva za kupanje promijenilo mu je miris i kvalitet kože.

– Kada kažem ljudima da pet godina nisam koristio sapun niti se tuširao, obično se zgroze. Naravno, sve to se dešavalo usred pandemije pa su kritike sa kojima sam se suočavao bile još gore. Naravno da sam i prije pandemije, u toku nje, kao i sada, redovno prao ruke. Na kraju krajeva, ja sam ljekar na Jejlovoj školi javnog zdravlja, van pameti bi bilo da ne perem ruke – kaže ovaj 37-godišnjak.

Mikrobi su ključni u održavanju ljudskog zdravlja. Ima ih mnogo, a mnogi od njih štite nas i od autoimunih bolesti. Zbog toga je sve više ljekara koji dižu glas i upozoravaju da se čovječanstvo danas pretjerano često i detaljno kupa agresivnim sredstvima.

Međutim, njegov pristup tuširanju i kupanju je, kaže, minimalistički.

– To se sve dešavalo postepeno. Nakon što sam se preselio iz Kalifornije u Bruklin, gdje sam pokušavao da otpočnem karijeru spisatelja, neophodno mi je bilo da uštedim vrijeme, novac i prostor. U isto vrijeme, uronio sam u nauku o mikrobiomima i zainteresovao se i za to – kaže on.

– A uz nas sve mirišljavije, sve je više slučajeva akni, ekcema, psorijaze i sličnih autoimunih bolesti. A najgore od svega je to što se fokusiramo samo na otklanjanje mirisa – sva istraživanja pokazuju da, iako se peremo više nego ikad, ruke i dalje ne peremo kako treba, a to je najbitnije – poručuje Hemblin.

On je, kaže, tako probao da eksperimentiše sa smanjivanjem sapuna i deterdženata koje koristi.

– Kako sam ih koristio sve manje i manje, manje su mi i trebali. Koža mi je postala manje masna, ekcem je počeo da se povlači. Istina je, ne mirišem na lavandu, ali takođe sam se riješio i onog smrada luka koji sam imao na početku ispod pazuha, kada sam tek prestao da koristim dezodorans. Sada mirišem kao ljudsko biće. Današnji ljudi smatraju da svako ko ne miriše na parfem nije čist. To prosto nije istina – kaže on.

Takođe, on navodi da se tjelesni razlikuju od situacije u kojoj se nalazimo. Ovaj mladi ljekar navodi da mirisom komniciram, a takođe, pomenuo je i slučaj svoje prijateljice koja nije dugo uspjevala da se izbori sa aknama:

– Znate li šta joj je jedino pomoglo? Kada je izbacila sve iz upotrebe – probala je i antibiotike i kontraceptivne pilule, i još mnogo opasnih tretmana koji imaj ozbiljne moguće posljedice. Tek kada je prestala da uzima bilo šta, nakon par mjeseci kada joj je koža bila previše masna, stvar se potpuno smirila – kaže Džejms, dodajući i da smatra da je potpuno pogrešan pristup prepisivanje antibiotika ljudima sa aknama, prenose Novosti.

Na kraju zaključuje da se u današnje vrijeme i previše koriste antibiotici. Problem će uslijediti onda kada oni prestanu da djeluju.

Srpskainfo