BEOGRAD, 21. septembra – Doktore Urgentnog centra prošli petak iznenadio je nesvakidašnji događaj – kada je devetnaestogodišnja djevojka zatražila hitnu medicinsku pomoć zbog nepodnošljivih bolova u stomaku, niko od prisutnih nije pomislio da će se u narednim satima prostorije Hitne službe UC pretvoriti u porodilište.

trudnicki-stomak

– Djevojka je u pratnji porodice došla u petak po podne u Urgentni centar. Žalila se na jake bolove u stomaku. Međutim, kada su doktori počeli da je pregledaju, shvatili su da se mlada djevojka porađa – kaže izvor “Blica” upućen u slučaj.

Kako je porođaj već počeo i nije bilo vremena da djevojku prevezu u najbližu ginekološku kliniku, doktori Urgentnog centra odmah su počeli sa pripremama za porođaj.

Osim djevojke koja je tvrdila da nije znala da je u drugom stanju, to izgleda nije znala ni njena porodica, koja je u šoku posmatrala dešavanje.

– Ljudi nisu znali šta ih je snašlo, nisu mogli da povjeruju da se ovaj gotovo filmski scenario dešava upravo njima – kaže izvor.

Nakon porođaja, majka i beba su odmah prebačene na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo KCS. Kako objašnjava izvor “Blica” upućen u slučaj, mlada mama je u dobrom stanju otpuštena iz GAK “Višegradska”, dok se beba i dalje nalazi pod budnim okom ljekara te klinike.

Nije prvi ovakav slučaj

 

Ovo nije prvi slučaj da porodilja neposredno pred porođaj sazna da je trudna. U decembru prošle godine Čačanka M. H. (39) na Urgentno odjeljenje Opšte bolnice došla je zbog jakih bolova zbog kojih je potražila ljekarsku pomoć. U pratnji supruga došla je u bolnicu vjerujući, kako je tada rekla, da se radi o nekom zdravstvenom problemu sa stomakom.

– Kada sam počela da je pregledam, vidjela sam da žena počinje da se porađa. Nismo imali vremena da je šaljemo u porodilište, već sam uz pomoć troje kolega za urgentnog odjeljenja obavila porođaj – ispričala je tada specijalista urgentne medicine dr Biljana Kočović, koja je primila pacijentkinju.

Skoro je nemoguće da žena ne zna da je trudna

Ginekolog dr Mima Fazlagić objašnjava da je praktično nemoguće da žena ne zna da je trudna.

– Moguće je da sebi ne prizna simptome. I menstruacija je moguća u prva tri mjeseca i tada su u pitanju oskudni ciklusi. Ali nakon toga, materica raste, postaje tvrda, grudi otiču, bolne su na dodir, a beba se pokreće. To majka mora da osjeti. Uvijek iza takvih priča postoji neki psihički razlog, sve je stvar psihičkog doživljaja i procesuiranja simptoma – kaže doktorka Fazlagić.

Trudnički stomak ne mora da bude izražen, ali kod svake žene materica do 20. nedjelje naraste do pupka i može da se opipa.

 

Srpskainfo


Novum
Novum
Novum
Novum