Cijeli svijet trenutno traga za rješenjem problema pandemije virusa korona, a naučnici iz Njemačke istražuju da li se ono krije u crnogorskom moru, na dnu Јadrana.
Zlatni sunđer (foto: CC BY-SA 3.0 / Wikipedia) -

Zlatni sunđer (foto: CC BY-SA 3.0 / Wikipedia)

Na morskom dnu Јadrana raste zlatni sunđer, ima ga po cijelom Mediteranu, ali najviše na crnogorskom primorju, a njegovu sposobnost da se odbrani od bakterija i virusa, među kojima su i RNA virusi kao što je SARS Cov-2, proučavaju naučnici iz Bergakademije Frajberg, prenose crnogorske Primorske novine pisanje nemačkog Frajpresea.

Stručnjaci sa Bergakademije na crnogorskom Јadranu imaju 100 kvadrata rezervoara u kojima gaje i proučavaju zlatni sunđer zajedno sa farmakolozima sa Univerziteta Drezden.

Najviše se bave otpornošću sunđera na sve zamislive biološke uzročnike bolesti, kao što su bakterije, virusi ili bacili.

Profesor doktor Herman Erlih sa Bergakademije objašnjava da sunđer ne smije da bude previše izbirljiv što se tiče hrane, već uzme šta mu voda nanese. Međutim, voda mu donosi i viruse i bakterije koje on ubija bez ikakvih problema, iako nema imunološki sistem. Čak i kada se povrijedi, ovaj sunđer sprečava da u njegovu otvorenu ranu prodru virusi ili bakterije, jer izaziva hemijsku reakciju pri kojoj nastaju hemijski izmijenjene aminokiseline bromtirosini.

Do sada su naučnici uspjeli da definišu 35 bromtirosina koji uništavaju strana tijela koja pokušavaju da prodru u sunđer, bukvalno sve viruse i bakterije. Uz to, bromtirosin sprečava gradnju proteina, a time i širenje RNK virusa, kakav je i SARS Cov-2.

Njemački naučnici već dugo izučavaju ovaj mehanizam, a do sada su namjeravali da ga koriste u borbi protiv tumora. Već su obavljena i klinička ispitivanja koja su pokazala da bromtirosin nije štetan po samu ćeliju napadnutu rakom.

Oni su uspjeli i da supstancu iz sunđera pretvore u kristalnu formu i imaju je već dovoljno za kliničke studije. Kako dodaju, izolovano je oko 10 grama koji će biti ustupljeni za laboratorijska ispitivanja u vezi sa novim virusom korona.