LAKTAŠI, 28. novembra – Car-crash testovi s lutkama u jaknama pokazali su koliko je to opasno. Lutke su izletjele iz autosjedalica bez obzira što su dobro vezane. To povećava rizik od povreda glave, vrata i smrtnog ishoda

dijete

S dolaskom hladnijih dana, oblačimo se toplije i čini se logičnim dijete ostaviti u zimskoj jakni u autosjedalici. No to može biti ogromna greška, naročito u slučaju sudara kada može činiti veliku razliku.  Zimske jakne, pogotovo one debele i od skliskih materijala, onemogućavaju dovoljno efikasno zatezanje sigurnosnih pojaseva. Osim toga, debele su i ponovno priječe dobro zatezanje pojasevima preko djeteta.

 

foto: RODA

– Zimske jakne, skafanderi i uopšte debela i skliska odjeća sprečavaju ispravno vezanje djeteta u autosjedalici. Naime, pojas autosjedalice, ili pojas od auta, da bi ispunili svoju zaštitnu funkciju moraju biti čvrsto uz djetetovo tijelo. Debele jakne i slična odjeća to onemogućavaju i prilikom sudara dijete može iskliznuti iz pojaseva i ozbiljno se povrijediti. Zamislite  koliko zraka istisnete iz jakni kada ih stavljate u vreće za vakuumiranje, koliko se one stisnu. Taj zrak se prilikom sudara izbije iz jakne i ostaje prazni prostor između pojaseva i djeteta. Dakle kao da dijete niste uopšte zategnuli – istaknula je Jana Bosanac, savjetnica za autosjedalice udruženja RODA.

 

– Puno ljudi se boji da će se dijete prehladiti, razboljeti, ako mu se makar na tako kratko skine jakna. Više razmišljaju o prehladi i bolesti nego o slomljenom vratu. A upravo slomljeni vrat je ono što se djetetu može dogoditi ako je vezano u jakni. Prehlada se može izliječiti, slomljeni vrat ne može. Takođe je mnogim roditeljima teško svako malo skidati jaknu, pa stavljati nazad, pa opet skinuti. Međutim, ta radnja od 20 sekundi više je nešto što će djetetu spasiti život. I ako se nešto dogodi mislim da niko sebi neće oprostiti što nije uzeo tih 20 sekundi više da bi mu dijete ostalo živo – objašnjava Jana Bosanac.

Dodaci za utopljavanje u autu mogu biti opasni. Takođe treba napomenuti da se na našem tržištu prodaju mnogobrojni dodaci za autosjedalice koji imaju proreze za pojaseve i slično, te se reklamiraju kao idealna stvar za hladne dane u autosjedalici, pojašnjava Jana Bosanac.   Dodaje da je važno znati da se u autosjedalicu ispod djeteta ne smije stavljati ništa što nije odobrio sam proizvođač baš te autosjedalice.

Ti univerzalni dodaci mogu biti opasni jer često ometaju ispravne putanje pojasa, nisu testirani s tim autosjedalicama i napravljeni su od materijala koji su lako zapaljivi i skliski. U autosjedalicu se smije stavljati samo originalni dodatak koji je odredio i odobrio proizvođač upravo te autosjedalice.

5 koraka kako da djetetu bude toplo u autu:

Ugrijte auto prije kretanja.

Dijete obucite slojevitije i prije ulaska u auto skinite zimsku jaknu.

Stavite dijete u sjedalicu i zategnite pojaseve dobro.

Jaknu obucite naopako, tj. da samo provuče ruke kroz rukave sprijeda.

Umjesto oblačenja jakne naopako, možete dijete pokriti i dekom ili obući jaknu naopako i pokriti ga dodatno dekom.

 

Izvor: 24sata.hr