LAKTAŠI, 16. oktobra -Veliki muzičar, humanitarac, moralni idol mladih, čovjek koji je spojio sve bivše jugoslovenske republike  na jednoj višoj razini, da je živ danas bi imao 36 godina.

238d3cbf8e2b45e0ac88

 

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći na današnji dan

Makedonski Oliver, pjevač Toše Proeski izgubio je život u 26. godini na današnji dan prije 11 godina u prometnoj nesreći na autocesti A3 Zagreb – Lipovac. Žalosna vijest u rekordnom roku obišla je regiju kojom je zavladala tuga.

I ove se godine za prerano preminulog pjevača trči maraton kroz Hrvatsku i Makedoniju, a maratonci su krenuli već u nedjelju.

– Uz polaganje vijenaca i memorijalni maraton prisjetit ćemo se ovog velikog čovjeka, pjevača anđeoskog glasa, koji je u kratko vrijeme postao jedan od najpopularnijih pjevača regije, inicijatora niza vrijednih humanitarnih akcija, UNICEF-ovog ambasadora dobre volje – piše na službenoj stranici organizatora maratona. Vijenci će biti položeni u 16:30 kod spomenika Toši Proeskom.

 

c56d34727fb28bc47d91

foto: Instagram

Toše je rođen 25. januara 1981. u makedonskom Prilepu. Karijeru je započeo kao 15-godišnjak na festivalu Makfest, a godinu dana kasnije započinje muzičku saradnju s Grigorom Koprevom. Na turneje izvan granica Makedonije krenuo je 2002., a godinu dana kasnije dobio je nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci, a njegova pjesma ‘This World’ postala je himna te organizacije.

916080448fca9e776617

foto: Instagram

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala možda najveći hit ‘Srce nije kamen’.

foto: Instagram

Toše je od oca Nikole naslijedio ljubav prema umjetnosti. Otac je po zanimanju bio klesar i slijedio je svog sina od početka njegove karijere. Njegovu slavu doživljavao je kao nešto najljepše što mu se dogodilo u životu. Nikada nije tvrdio da će Toše dostići vrh, jednostavno je govorio ‘ovo je Božje dijete’.

– Kao dijete želio je biti doktor, ali kasnije je muzika ušla u njegov život – rekao je otac.

c8f19c2dd87868929631

foto: Instagram

Toše je živio za publiku i za koncerte na kojima je razmjenjivao energiju sa svojim brojnim obožavateljima. Volio je gledati publiku pa je na koncertima tražio jako svjetlo da sve bolje vidi. Na posljednjem koncertu zamolio je publiku da napravi ‘zvjezdano nebo’ svojim mobitelima te ih zamolio da ne dozvole da se ono ‘ugasi’.

 

24sata.hr