U dežurnu službu beogradske Hitne pomoći stigla je informacija da je jednoj sugrađanki pozlilo u javnom prevozu na uglu Kruševačke i Ustaničke ulice.

Ljekarska ekipa je stigla na lice mjesta i brzo ustanovila da je riječ o ženi koja je već danima kovid pozitivna i koja se zbog pogoršanja zdravstvenog stanja uputila u Infektivnu kliniku.

– Ispostavilo se da žena zna da je kovid pozitivna, da već tri dana ima simptome i potvrđenu koronu, i krenula je prevozom u kliniku. Nemojte to raditi, zarazićete sve koji se nalaze u javnom prevozu, takve slučajeve prevozi Hitna pomoć – rekla je juče dr Ivana Stefanović, iz Hitne pomoći i naglasila da je riječ o ponašanju opasnom po okolinu, bez obzira na to o kojem je razlogu riječ.

Upozorila je da se ne može znati da li se u autobusu nalazi pacijent koji ima neku bolest i koji ne može da primi vakcinu. Konstatovala je da se moramo odgovorno ponašati čak i kada nam nije dobro i ponovila da je za takve pacijente zadužena Hitna pomoć, piše Blic.

Zasad nije poznato da li je nesrećna žena prije nego što se uputila u bolnicu zvala Hitnu pomoć. Ako jeste, postoji li mogućnost da joj je rečeno da mora da sačeka jer nema slobodnih ekipa?

Da li se za autobus odlučila zato što nije imala novca za taksi? I da li bi uopšte bilo prihvatljivo da u takvom zdravstvenom stanju koristi taksi prevoz?

Dok ne dobijemo odgovore na sva ova pitanja, pozabavimo se onim slučajevima koji se nikako ne mogu okarakterisati kao pojedinačni, a još manje kao jednostavan problem, o slučajevima namernog, svjesnog nepoštovanja obaveze višednevne stroge izolacije u slučaju potvrđenog virusa.

Ne računajući jasno ispoljeno neodgovorno ponašanje, za šta su predviđene kazne, nepoštovanje epidemioloških mera u mnogim slučajevima može se pripisati i neznanju i nedovoljnoj informisanosti. O tome može da posvedoči J. L. apotekarka iz lanca gradskih apoteka. Ovo je njega priča:

– Svakodnevno se suočavamo sa veoma neodgovornim kovid pacijentima. Prije dva, tri dana je u apoteku ušla gospođa srednjih godina u vidno lošem zdravstvenom stanju, pružila mi je papir i zamolila da izdam navedene lijekove. Papir je bio ljekarski izveštaj u kome je stajalo da je kovid pozitivna, preporučena terapija i preporuka za samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Suludi izgovori

Na pitanje zašto ne nosi zaštitnu masku, odmahnula je glavom i rekla nešto u stilu: “Ih, kao da to nešto pomaže.” Dala sam joj masku i ona ju je nevoljno navukla preko lica. A kad sam joj rekla da treba da bude u karantinu, ona mi je uzvratila pitanjem: “A što moram, ko će to da zna da ja nisam u izolaciji”…

Dan ranije u apoteku je došao muškarac bez maske, takođe pozitivan na virus. Objašnjavajući zašto nema zaštitu, rekao je da je to “običan papir koji kao i svaki drugi propušta sve, pa i viruse.”

Čitateljka je prepričala događaj koji se zbio u jednoj prodavnici mesa i prerađevina na Karaburmi, piše “Politika”.

Naime, u radnju je bez zaštitne maske ušao čovek i od prodavačice zatražio nešto robe koja je dugotrajnija i koja može da posluži nekome ko mora da bude više dana u izolaciji jer je kovid pozitivan. U kratkom razgovoru priznao je da je to ustvari za njega. Dodao je i da on ne vjeruje u sve to oko zaraze.

Prodavačica mu je objasnila da ima i onih koji vjeruju i odbila da ga usluži ukoliko ne stavi masku, rekavši mu da napusti objekat. Otišao je gunđajući i preteći da će pozvati direkciju, inspekciju i žaliti se…

Nevjerne Tome

Poslije svega, ne može da bude jasno kako je moguće da i dalje postoje oni koji ne veruju da su nam bolnice prepune, da medicinsko osoblje širom Srbije pada s nogu od posla, da desetine ljudi, prema zvaničnim podacima, svakodnevno umire od posledica zaraze virusom korona.

Normalan čovjek ne može a da ne pomisli da ti koji ne veruju u sve to žive u nekom paralelnom svijetu, u svetu društvenih mreža kojima se šire teorije zavjere grupice moćnika protiv ostatka čovečanstva.

Srpskainfo

1 KOMENTAR

Comments are closed.