LAKTAŠI, 11. februara – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da u Narodnu skupštinu Republike Srpske nije svratio jer nije dobio poziv.

To za Narodnu Skupštinu RS ćemo još vidjeti. Ja sam naravno spreman da im objasnim sve oko odlikovanja ratnih zločinaca, kako to nije red da se ratni zločinci veličaju. To naravno vrijedi za sve narode – rekao je Incko, te dodao da se sastao sa Vojinom Mijatovićem.

Dalje je naveo, ukoliko ne budu povučena “odlikovanja ratnim zločincima da su Srbi hrabar narod i da je siguran da će tu hrabrost dokazati i da će se odlikovanja oduzeti”.

– To može učiniti samo NSRS. Dao sam im vremena do idućeg sastanka Savjeta bezbjednosti, a to je početak maja, tako da ima tu puno mogućnosti i mislim da bi bilo fino da naprave prvo debatu o tome koga treba slaviti, glorifikovati i da se ta odlikovanja skinu, kako bi narod RS mogao krenuti dalje i graditi svoju budućnost sa ostalim narodima u BiH. Danas smo dobili novog predsjednika VSTV i on je isto rekao da će se maksimalno zalagati da se sve radi po zakonima i po Ustavu tako da ćemo ovih dana biti optimističniji – rekao je Incko.

Kako je dalje naveo, njegov angažman u vezi sa procedurom izbora gradonačelnika Mostara nisu bila bonska ovlaštenja već preporuka.

– Striktno sam se držao mostarskog Statuta i to bi razumjelo i malo dijete. Tamo prosto piše da treba glasanje da bude tajno, dok se Statut ne promijeni. Danas je 35 vijećnika glasalo da se poništi ta prva odluka i da se u budućnosti glasa tajno. Nisam htio prije ovih izbora da se izjasnim. Dao sam gradskim političarima, Gradskom vijeću koje je izabrano šansu da sami poštuju taj Statut i kada se to nije desilo morao sam da izrazim svoje mišljenje kao tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Incko gostujući na FTV.

Istakao je da u samo biranje gradonačelnika ne ulazi.

– Prebacivali su mi da sam za jednu grupu, pa drugu, mi smo samo za vladavinu prava. Da se poštuje Statut i da svako ko je izabran demokratski ima svoj glas. Zamislite da neki gradonačelnik bude izabran na nepravedan način, sutradan bi već neko otišao na sud i on bi to osporavao. Mislim da poslije 12 godina, kada već imamo Gradsko vijeće, biće jako interesantno. Ima puno različitih, interesantnih ljudi tamo. To je ipak nešto što se promijenilo. Međutim, to Gradsko vijeće i gradonačelnik moraju raditi na zdravim temeljima jer samo tako će imati ugled i radit će legalno i legitimno – rekao je visoki predstavnik.

“Mi smo za legalne i legitimne zastupnike”

Incko ističe da činjenica da je 35 vijećnika odlučilo da poništi prvi krug glasanja znači da on nije zakomplikovao taj proces, već je samo za legalne i legitimne zastupnike.

– Ko god bude izabran treba da se drži zakona i mislim da bi bilo fino ako bi Gradska uprava Mostara imala lijep rad, da postanu neki partnerski grad. Mostar ima fantastične potencijale i fantastične ljude – rekao je Incko, prenosi Avaz.

Srpskainfo