Danska je prije nedjelju dana ukinula restriktivne mjere s obzirom na to da se bolest u toj državi više ne smatra “prijetnjom po društvo”.

 

“Epidemija je pod kontrolom i možemo se pohvaliti rekordnom stopom vakcinacije. Zato možemo odbaciti posebne restriktivne mjere koje smo morali uvesti u borbi protiv kovida 19”, rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke, podsjetivši kako epidemija nije završila i kako Vlada neće oklijevati bude li trebalo brzo djelovati u slučaju da pandemija ponovo naruši osnovne funkcije društva.

Do 13. septembra sa dvije doze vakcinisano je čak 74 posto Danaca. Činjenica da se kovid više ne smatra društveno kritičnom bolesti u praksi znači da Dancima nisu potrebne kovid potvrde pri ulasku u ugostiteljske objekte, javni prevoz mogu koristiti bez stavljanja zaštitnih maski…

Nije Danska jedina.

Velika Britanija se davno otvorila, tim putem idu Švedska, Singapur, Čile…

Švedska takođe 29. septembra ukida gotovo sve preostale epidemiološke mjere. Do 7. septembra u Švedskoj je dvije doze vakcine primilo 70 posto odrasle populacije, a ukupno 81,6 posto građana starijih od 18 godina primilo je barem jednu dozu. Engleska je sredinom jula ukinula gotovo sve epidemiološke mjere, osim, jasno, onih u vezi sa samoizolacijom zaraženih i njihovih kontakata. Kako javlja Guardian, u Velikoj Britaniji je prvom dozom vakcinisano 72,6 posto stanovnika, dok je potpuno vakcinisano 66,2 posto.

Putem ukidanja mjera idu i Singapur, koji ima odličnu vakcinisanost od 81 posto, i Tajland, koji planira sljedeći mjesec stranim posjetiocima da otvori Bangkok i druga popularna odredišta, iako je nešto manje od 18 posto tajlandskog stanovništva bilo 13. septembra u potpunosti vakcinisano protiv kovida 19. Putem otvaranja ide i Čile čija je vakcinisanost stanovništva čak 87 posto

Nezavisne