LAKTAŠI, 03. februara – Cijena boravka roditelja u pratnji djeteta u bolnici čak i kada ljekar to ne preporuči umanjena je sa 45 na 25 KM po danu, rečeno je u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

boonica
Iz Fonda ističu da je od 1. januara ove godine izmijenjen cjenovnik zdravstvenih usluga u dijelu koji se odnosi na finansiranje pratioca uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju, pišu “Nezavisne novine”.

“Ta cijena sada iznosi 25 KM umjesto dosadašnjih 45 KM. Dakle, cijenu od 25 KM plaćaju samo oni roditelji, osiguranici Fonda, koji sa djetetom u bolnici borave mimo indikacija predviđenih pravilnikom, dok roditelji koji imaju uputnicu za boravak uz dijete ne plaćaju ništa”, naveli su u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Sve bolnice su obavezne da primjenjuju ovaj cjenovnik za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, dok za neosigurane građane svaka bolnica ima mogućnost da formira svoje komercijalne cijene, koje mogu biti različite od ustanove do ustanove.

U Fondu ističu da u potpunosti finansiraju boravak pratioca djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju ukoliko postoji preporuka ljekara koji je dijete uputio na bolničko liječenje da je pratnja potrebna, kao i uputnica porodičnog doktora za pratnju.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske potvrdili su da je Fond zdravstvenog osiguranja odlučio da izmijeni cjenovnik od 1. januara, te da su oni u ovoj zdravstvenoj ustanovi nove cijene već počeli primjenjivati.

(Srna)