epa09262013 Shoppers at the Soegestrasse shopping street in the city centre of Bremen, northern Germany, 11 June 2021. As the number of cases of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus is still falling, state governments throughout Germany ease restrictions, and normal life returns to the cities. EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Njemački zvaničnici saopštili su danas da bi mjere protiv korona virusa trebalo da ostanu na snazi sve dok se veći dio stanovništva ne vakciniše, a jedan zvaničnik je plan Engleske za ukidanje većine ograničenja, uprkos širenju delta soja, nazvao “izuzetno rizičnim eksperimentom”.

Engleska će 19. jula ukinuti zakonski zahtjev za nošenje maski, kao i mjeru socijalnog distanciranja.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer je poručio da su restrikcije vezano sa korona virus još neophodne kako bi se izbjeglo novo zaključavanje ekonomije, prenosi agencija Rojters.

Njemačka je danas prijavila 646 novih slučajeva korona virusa, što je više u odnosu na 440 od prije nedjelju dana.

Prijavljen je i porast sedmodnevnog prosjeka, posmatrano na 100.000 ljudi, sa 4,9 na 6,4.

Potez Francuske da uvede obaveznu vakcinaciju za sve zdravstvene radnike podstakao je raspravu u Nemačkoj oko toga da li ljude u nekim profesijama treba primorati na vakcinaciju.

Alena Bujks, šefica Njemačkog etičkog savjeta, izjavila je da u Njemačkoj nisu neophodne obavezne vakcinacije, i da među zdravstvenim radnicima Njemačka ima mnogo bolje stope vakcinacije od Francuske.

Srpskainfo