Horor priča – postala je stvarnost za jednog stanovnika Graca u ponedjeljak ujutro. Kad je muškarac ujutro otišao na zahod, ni slutio nije kako će posjeta toaletu biti izuzetno bolna. U Grazerov toalet ušao je, ni manje ni više, no piton. Sumnjaju da je ušao kroz kanalizacijsku cijev i ugrizao ga u osjetljivo područje.

Prema informacijama “Krone”, otprilike jedan i po metar dugačak piton pobjegao je vlasniku zmije u Gracu, koji je komšija žrtve. Obe se strane dobro poznaju, a čovjek iz Graza znao je i za čovjekovu strast prema držanju zmija. Iako je bio uzoran i pažljiv komšija, piton je uspio pobjeći. Zmija je spas potražila u hladnom toaletu i neprimjetno nestala kroz kanalizacijsku cijev.

Žrtva ugriza dovedena u bolnicu

Nakon što se zmija pojavila u ponedjeljak rano ujutro  u zahodu komšije Grazera, životinja ga je zagrizla, a Grazerov vrisak čuo se u cijeloj zgradi. Žrtvu su morali odvesti u bolnicu.

Spašavanje zmija kao teškog pothvata
Stručnjak za gmazove Werner Stangl obaviješten je o vrlo neobičnom incidentu u stanu u Gracu putem državnog centra za upozorenje i policije i odmah krenuo u lovljenje pitona – što nije bilo jednostavno, kako je Stangl izvijestio za “Krone” “. Prije svega, svi prisutni zamoljeni su da napuste stan kako bi izbjegli vibracije koje su mogle preplašiti zmiju. Kad je Stangl tada sam ušao u kupaonicu, otkrio je bijelog mrežnog pitona u zahodu. Iako je pažljivo pokušao da je ukloni, zmija mu to nije olakšala: “Piton je napeo sve mišiće i pritisnuo se na cijev”, izvijestio je Stangl. “Bilo je teško spasiti ga”, pogotovo jer ni on nije želio povrijediti životinju. Na kraju je uspio izvući pitona iz zahoda. Zatim ga je odmah oprao i očistio kako bi uklonio slijepljene klice.

Povrede koje je pretrpjela žrtva ugriza same po sebi nisu toliko teške, rekao je “Krone”. Međutim, problem mogu biti bakterije iz toaleta i povećan rizik od infekcije ugrizom pitona. Inače, vrsta zmije nije otrovna, ali njezin je ugriz izuzetno bolan.

Vlasnik šokiran

Vlasnik zmije šokiran je incidentom. Životinja mu zasad nije oduzeta, zbog dobre njege koju je zmija imala, prema Stanglu. Konačnu odluku o tome, međutim, donosi veterinarski ured.

Krone.at