Od ponedjeljka sa uobičajenim radom kreću srednje škole i fakulteti u Srpskoj, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, nakon današnje sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Nova odluka Republičkog štaba: Od ponedjeljka sa radom kreću srednje škole i fakulteti u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naglasio je da je nešto manji broj zaraženih proteklih dana, ali je manji i broj laboratorijskih uzoraka.

– U primarnoj zdravstvenoj zaštiti je niži broj pregleda. Imamo manje zaraženih na bolničkom liječenju, gdje je na snazi određena stabilizacija. Danas imamo 1.250 osoba na liječenju – rekao je Šeranić.

Naglašava da sve epidemiološke mjere i dalje treba da poštujemo, prije sviga za predstojeće praznike.

– Svi zajedno treba da savladamo ovaj izazov i zadržimo ovaj trend stabilizacije. U pojedinim zemljama Evrope došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije nakon vaskršnjih praznika, pa sad moraju da pooštravaju mjere – rekao je Šeranić.

Dodaje da je Štab donio zaključak i zadužio IJZ da nabavi još 160.000 doza Sinofarm vakcine, za imunizaciju 80.000 ljudi.

–  Štab je izdvojio 7,25 miliona KM bez PDV. Štab je odobrio realizaciju ovih sredstava, sad Kompenzacioni fond treba da donese odluku o izdvajanju ovih sredstava – rekao je Šeranić.

Dodao je da jedna doza košta 45,36 KM, a dvije 90,72 KM bez PDV.

– U ovo su uračunati svi propratni troškovi. Trošak tereta ide na naručitelja vakcine. IJZ je zadužen da krene u realizaciju – rekao je Šeranić.

Dodaje je da je u Prijedoru, nažalost, izgubljeno preko 1.300 vakcina.

– Kod dobavljača imamo tu količinu vakcina i nema razloga za zabrinutost. Najoptimalnije vrijeme za revakcinaciju je od 21. do 28. dana. Odbacujem bilo kakve insinuacije da će se građani vakcinisati nekom drugom vakcinom – naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, Prijedor je opomena svim domovima zdravlja kako treba da se odnose prema ovom procesu.

– Iz Srbije je juče stiglo 10.000 doza, koja će danas biti upućena na kontrolu. Nakon toga će biti proslijeđene na teren. I dalje stoje najave da bismo nakon 23. aprila trebalo da dobijemo dodatnu količinu Fajzera i Asstrazeneke iz Kovaks programa – rekao je Šeranić.

Kad je riječ o smrtnosti od kovida, ministar Šeranić kaže da su sada kliničke slike pacijenata teže.

– Produženo i liječenju, što ostavlja veće posljedice po organe oboljelihi. Naglasio bih da je ovaj talas drugačiji, drugačiji je i virus, drugačije su kliničke slike – rekao je Šeranić.

Dodao je da je, prilikom posjeta kovid odjeljenja u bolnicama u Srpskoj, vidio da je dosta pacijenata na intenzivnim njegama gojazno.

– Gojazni ljudi su i ranije okarakterisano kao rizična kategorija – rekao je Šeranić.

Kad je riječ o slučaju u Prijedoru gdje je propalo više od 1.300 vakcina, Šeranićističe da mu je drago da se u ovu priču uključilo i tužilaštvo.

– Drago mi što se na takav način rješava ovo pitanje. Neću komentarisati detalje istrage, jer mi ne utvrđujemo odgovornost. Dom zdravlja je zadužen za čuvanje vakcina, a šta se desilo pokazaće istraga. Što se tiče ostavke koju je ponudio direktor prijedorskog Doma zdravlja, nju je prihvatam. Osnivač ove zdravstvene ustanove je grad Prijedor, a imam informaciju da će na narednoj skupštioni biti raspravljano o ponuđenoj ostavci – ističe Šeranić.

Trenutna epidemiološka situacija je u početku perioda stabilizacije, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Podsjetio je da smo sličnu situaciju imali u novembru.

– Cilj je da maksimalno smanjimo pritisak na zdravstvene ustanove, tako što ćemo razvući epidemiološku krivu – naglašava Zeljković.

Kaže da sada manji broj zahtijeva testiranje.

– Poboljšanje epidemiološke situacije ne znači da mora doći do popuštanja mjera. Pred nama su praznici, što je rizičan period u pogledu većeg kontaktiranja ljudi. Pozivamo građane da budu svjesni da situacija brzo može biti narušena, ako ne budemo poštovali mjere. Trebale su nam tri sedmice oštrijih mjera, da dođe do blage stabilizacije – naglašava Zeljković.

Naglašava da se najveći broj građana pridržava mjera.

– Oni koji ih krše predstavljaju okidač koji može da dovede do pogoršanja epidemiološke situacije. Ona je i dalje nepovoljna, jer i dalje imamo oko 30 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih – ističe Zeljković.

Dodaje da je važno da svi kao pojedinci budemo svjesni situacije u kojoj se nalazimo.

Srpskainfo