Od početka pandemije upozorava se da je ljubljenje, rukovanje i približavanje ljudima veoma rizično zbog veće mogućnosti prenosa pandemije.

NOVA PRAVILA PORODIČNIH OKUPLJANJA Građani dobili detaljna uputstva za praznike
FOTO: V. MITIĆ/RAS SRBIJA

Sada, kada brojke u svijetu dramatično rastu, stručnjaci strahuju od prazničnih okupljanja.

Britanski eksperti već su ustanovili nova pravila prazničnih okupljanja, a sada upozoravaju da i igranje porodičnih igara, kao i pjevanje, predstavljaju visoko rizičnu aktivnost.

Nakon što je vlada Ujedinjenog Kraljevstva malo olakšala mjere kako bi se ljudima omogućilo da praznike ipak provedu zajedno, stručnjaci su izdali i upozorenje kako bi se rizik od zaražavanja u ovom periodu smanjio.

– Transmisija putem kontaminiranih površina moguća je između ostalog i putem društvenih igara. Igre koje se tradicionalno igraju među članovima porodice, poput karata i sličnih društvenih igara, kao i predaja poklona i ceremonijalni obredi koji uključuju dodirivanje istog predmeta od strane nekoliko različitih ljudi visoko su rizični – stoji u zvaničnom dokumentu koji je nedavno izdat. Umjesto klasičnih društvenih igara koji uključuju figurice i kockice, stručnjaci predlažu da se igraju kvizovi.

– Rizik može da bude umanjen kroz smanjivanje dodirivanja površina i kroz izbjegavanje dodirivanja predmeta poput kocki ili figurica. Svaki predmet koji ima dodira sa usnama, a koji ukućani dijele, takođe predstavlja veliki rizik – apeluju stručnjaci, a prenosi hulldailymail.co.uk.

Stručnjaci dalje smatraju da se prostorija u kojoj porodica boravi često prozrači, kao i da se članovi rasporede tako da ne sjede licem u lice.

– Članovi porodice koji žive u istom domaćinstvu mogu da sjede jedni preko puta drugih, dok oni koji ne dijele domaćinstvo treba da sjede jedni do drugih, sa povećanim razmakom – napominju.

Uz to, savjet je i da se ne koristi escajg kojim će svi sipati hranu, ali i da se ograniči vrijeme trajanja obroka, posebno ako je prostor u kome će boraviti mali.

– Detaljno pranje ruku prije i poslije obroka, ali i detaljno pranje ruku što češće svih koji učestvuju u pripremi hrane. Izjbegavajte fizički kontakt što je više moguće i gledajte da ne približavate lica jedni drugima previše – zaključuje se na kraju, prenosi Blic žena.