LAKTAŠI, 09. maja – Sinoć je na Top kanalu počelo je emitovanje nove regionalne humorističke  serije„Konak kod Hilmije” koja se dešava u vrijeme Drugog svijetskog rata na Balkanu.

Konak-kod-Hilmije

TV serijal “Konak kod Hilmije” potpisuje već dokazani scenarističko-rediteljski duo Feđa Isović i Elmir Jukić, čija je serija “Lud, zbunjen, normalan” bila jedna od najgledanijih regionalnih ostvarenja.

U konak “Kod Hilmije” navraćaju svi: od komunističkih ilegalaca, ustaša, četnika, pa sve do njemačkih vojnika i komandanta grada Štumbafirera Šilinga, gde jedni drugima ispred nosa kuju zavere u kojima nacionalne tenzije postaju manje bitne od ličnog materijalnog interesa.

Radnju će dodatno začiniti i dvojica rudara, partizanski ilegalaci sakiveni u podrumu konaka, koji imaju zadatak da iskopaju tunel do njemačkog skladišta oružja.

Režiser Elmir Jukić gostujući na N1 televiziju kaže da bez obzira na uspijeh prethodnog serijala ova serija bila novi izazov za njega i Feđu.

-S obzirom da je za nas veliki izazov biti dio tako značajnog medijskog projekta kao što sje produkcija „United Medie”, mi smo gledaocima ponudili naš najjači adut – humor. Ovaj put to je dinamična, sjajno glumljena, po tematici i likovima vrlo netipična situacijska komedija u kojoj smo okupili izuzetnu glumačku ekipu. U “Konaku kod Hilmije” sve je moguće, istorija je samo okvir za priču, a ne striktna, faktografska obaveza. Jako nas zanimaju reakcije publike jer se, zapravo, pričajući priču iz 1941. godine dobro zezamo sa prezentom – istakao je reditelj serije Elmir Jukić.

Scenarista Feđa Isović, druga polovina autorskog tandema, kaže da se ova serija može porediti sa „Alo, Alo” ali da je to više njegov dug žanru partizanskog filma iz humorističkog ugla.

-Mislim da se igramo istorijama, a ismijavamo sadašnjost. Nije se puno toga promijenilo. Čitav je niz karaktera, čitam da je reč o našem „Alo, ‘alo”. Ista je epoha, ali teško je napraviti seriju iz Drugog svijetskog rata da ne bude poređenje sa „Alo, Alo”. Ljudi nisu prepoznali žanr – partizanski film koji se izučava po svim akademijama. To je izum Jugoslavije., Mi smo imali Šibu Krvavca, koji je bio vodilja. Sad, rekao bih da je reč o parodiji na taj žanr, nego da je „Alo, ‘alo”. Pojavljuje se i Valter, i lažni Valter i Boško Buha i Vaso Miskin Crni, Ruđer Bošković i svi ti koji su dobili fabrike. Šiling, izmišljeni lik je glavni Nijemac. Ovo je komedija i dopuštao sam puno bijega od činjenicaa istorije – rekao je Isović uz opasku da njegov tekst jednako ismijava sve narode bivše jugoslavije.

-Kada u jednom prostoru imaš Srbe, Hrvate, muslimane, Slovence… Uniforme su se promjenile, znakovi na kapama, ali malo toga se promjenilo. Reč je o komediji, išao sam da svi likovi budu simpatični, Nijemac, ustaša, partizani, četnik – svi su oni simpatični i funkcionišu. Svi u Konaku kod Hilmije funkcionišu po ekonomskom principu. Gledaju kako će ko zaraditi, kada su pare u pitanju – nemaju problema, to je poveznica sa današnjim vremenom. U „Lud, zbunjen, normalan” smo imali strašnih problema. Vrijeđali smo Bosance, Srbe, Hrvate, vrijeđali smo sve žive izgleda. Dolazila pisma, pretnje sudom, svim i svačim – rekao je proslavljeni scenarista.

Vrhunska ekipa glumaca

Prevrtljivog vlasnika konaka igra Emir Hadžihafizbegović, a pored njega u glavnim ulogama imaćemo priliku da gledamo i Tarika Filipovića, Bojana Perića, Milenu Vasić, Darka Tomovića, Marka Cindrića, Ilira Tafu, zatim generaciju mladih glumaca kao što su Marija Pikić, Igor Skvarica, Emir Zumbul Kampetanović, Adnan Omerović, Rijad Gvozden i Dino Sarija, ali i mnoge druge proslavljene glumce sa eks-jugoslovenskog prostora.

 

Blic