LAKTAŠI, 22. aprila – Nemačke i austrijske centralne banke novčanicu od 500 evra izdaju u opticaj još samo do ovog petka, 26.aprila.

Ostalih 17 centralnih banaka zemalja unutar evro zone je retko viđene ružičaste novčanice prestalo izdavati još krajem januara.

“Centralne banke u Nemačkoj i Austriji su do sada izdavale najviše novčanica od 500 evra u opticaj. Zato se i odlučilo da one poslednje prestanu s izdavanjem. Veliki je logistički poduhvat sve novčanice od 500 evra zameniti s banknotama od 100 evra”, rekao je predsednik Nemačke centralne banke Johannes Beerman.

Veliki je logistički poduhvat zameniti sve novčanice od 500 evra
Veliki je logistički poduhvat zameniti sve novčanice od 500 evra

U praksi se obični građani zemalja zone retko susreću s tom novčanicom. Na bankomatima ju je nemoguće dobiti a onaj ko je poseduje u novčaniku često ima probleme kako je unovčiti jer mnoge prodavnice, kao i najveća većina benzinskih pumpi, odbijaju da prime tu novčanicu.

Postojeće novčanice u apoenu od 500 evra nastaviće da budu zakonito sredstvo plaćanja, što znači da će građani i dalje moći da ih koriste bilo za plaćanja ili za štednju. Banke, menjačnice i druge komercijalne stranke će, kako je saopšteno iz ECB, moći da u opticaju zadrže postojeće novčanice od 500 evra.

Kao i sve denominacije novčanica evra, novčanica od 500 evra uvek će zadržati svoju vrednost i moći će da se, u svakom trenutku, zameni u bilo kojoj centralnoj banci u evrozoni.

Novčanice od 500 evra
FOTO: SHUTTERSTOCK
Novčanice od 500 evra

Veće Centralne evropske banke je još 2016. odučilo da u novoj seriji novčanica s pojačanim sigurnosnim obeležjima neće više biti najveće, one od 500 evra. Ukidanjem te novčanice odgovorni se nadaju suzbijanju terorizma i rada na crno. Ali, postoje određena dvoumljenja.

“Nedostaju empirijski dokazi da se kroz mere poput ukidanja novčanica visokih iznosa zaista smanjuje broj kaznenih dela povezan s utajom poreza ili sličnim deliktima”, saopštila je Nemačka centralna banka.

Prema saznanjima tog monetarnog instituta, u crnoj ekonomiji se gotovina koristi u manjem obimu.

Osim toga procene o tome koliki udeo nelegalnih poslova, poput krijumčarenja droge ili rada na crno ulazi u nemački BDP se kreću u rasponu od dva do 17 odsto što ukazuje ne nemogućnost preciznije ocene stanja.

Trenutno je još uvek u prometu 509 miliona novčanica od 500 evra nominalne vrednosti od 256 milijarde evra.

 

Blic