LAKTAŠI, 13. novembra – Imunokompromitovane osobe mogu biti duže pozitivne i zarazne, jer im treba više vremena da se izbore sa virusom te je preporuka da se za njih izolacija produži na 20 dana.

Rekla je to epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović.

Imunokompromitovane osobe su osobe sa određenim hroničnim oboljenjima, odnosno transplantirani  pacijenti,  pacijenti na  produženoj  kortikosteroidnoj,  imunomodulatornoj ili hemoterapiji, osobe sa imunodeficijencijom (oslabljenim imunim sistemom), osobe sa HIV-om i niskim CD4 itd.

Aćimovićeva kaže da je Institut, prema epidemiološkoj situaciji u lokalnim zajednicama pripremio set mjera koje se odnose na prioritete testiranja, zbrinjavanja oboljelih, te izmjenu dužine karantina i izolacije.

– Lica koja su pozitivna na virus korona, a nemaju simptome ili imaju blage, ne moraju biti u izolaciji 14 dana, nego 10 dana, dok oni koji imaju srednje tešku i tešku sliku – za njih izolacija ostaje 14 dana – rekla je Aćimovićeva.

U protekla 24 sata u Republici Srpskoj novozaraženih virusom korona je 511, a prijavljeno je 26 preminulih pacijenata.

Hospitalizovano je 1.234 ljudi.

Aćimovićeva je naglasila da je među zaraženima najbrojnije radno sposobno stanovništvo, ali da raste broj zaraženih među starosnom grupom između 50 i 64 godine.

– Najznačajnije nam je da pratimo broj hospitalizovanih, koji je i dalje veći od broja otpuštenih na dnevnom nivou.  Apelujemo na sve one koji imaju blage simptome, bez obzira na to da li su testirani ili ne, bez obzira na to da ili imaju rješenje o izolaciji ili ne, da ostanu kod kuće i da djecu ne šalju u škole – rekla je Aćimovićeva.

Ona je takođe apelovala na sve osobe koje osjete pogoršanje zdravstvenog stanja da se odmah jave ljekaru.

–Građani kod kojih se pojave simptomi treba što prije da se jave ljekaru jer imamo informacije da se lica u kasnoj fazi javljaju, te bude već kasno da se adekvatno odreaguje, zbog čega imamo ovako visoku smrtnost –  rekla je Aćimovićeva.

Direktor Instituta Branislav Zeljković rekao je da sa ovim brojem pozitivnih lica trenutno  najugroženiji sekundarni nivo zdravstvene zaštite, odnosno kapaciteti bolnica.

– Domovi zdravlja su reorganizovali način rada svojih radnika i službi, te na taj način se uspješno bore sa velikim prilivom pacijenata kojima treba pregled – rekao je Zeljković.

Zeljković je najavio da će naredne sedmice biti održani sastanci sa opštinskim i gradskim kriznim štabovima, kako bi se zajednički ocijenila epidemiološka situacija, te koje su mjere primijenjene.

– Možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom u određenim segmentima društva, ali postoji i veliki rizik transmisije u zajednici – rekao je Zeljković.

Glas Srpske