LAKTAŠI, 1. jula – U Klašnicama kod Laktaša otvoren je novi proizvodni pogon slovenačkog koncerna “Kolektor”.

Nakon deset godina uspješnog rada na području Laktaša, u novom pogonu zaposleno je 64 radnika, čime je broj zaposlenih u ovom preduzeću povećan na 350.

Za sada je opremljen dio objekta površine 6.000 kvadratnih metara. Ukupna incesticija u narednih pet godina u Srpskoj trebalo bi da dostigne 10 miliona evra.

Nakon tri i po godine rada u prvom pogonu Kolektora u Laktašima, i godinu dana usavršavanja u Sloveniji, Ljubomir Ševarika na posao dolazi u novi pogon u Klašnicama.

– Posao nije težak, dobro je. Firma je stabilna, pouzdana. Najveća prednost je što pruža mogućnost usavršavanja svakog zaposlenog radnika – rekao je Ševarika.

U narednih pet godina, u Kolektoru bi trebalo da bude otvoreno još 100 radnih mjesta. Prije deset godina, kako kažu u ovom koncernu, nije bilo jednostavno, ali danas ne kriju da uspješno posluju, ali i zbog čega su se opredijelili za otvaranje pogona u Laktašima.

Radovan Bolko, predsjednik Uprave koncerna Kolektor, rekao je da su bili dobro prihvaćeni od lokalne zajednice.

Stojan Petrič, predsjednik Nadzornog odbora koncerna, ističe da je ovo preduzeće ima velike razvojne šanse.

Poslovna politika “Kolektora” usmjerena ka stabilizaciji proizvodnje koja je zasnovana na znanju, doprinijeće razvoju Laktaša i Republike Srpske, smatra predsjednik Srpske Milorad Dodik. Ističe da Republika Srpska želi da napravi konkurentno okruženje za investitore i da će ove godine biti ponuđena nova zakonska rješenja sa ciljem razvoja realnog sektora.

Republika Srpska, putem svojih odluka, zakonskim rješenjima, želi napraviti stimulativno poslovno okruženje za investitore. “Kolektor” je dobar primjer i svim drugim investitorima i na taj način želimo da privučemo i druge da ovdje ulažu – rekao je Dodik.

Za ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića novi pogon “Kolektora” je potvrda da je Republika Srpska dobro mjesto za ulaganje.

Vlada je do sada u slovenački koncern za novo zapošljavanje i izvoz uložila 641.000 KM. Ovo je vid simbolične podrške, ali njima je očito važna – rekao je ministar.

Zdravko Počivalšek, ministar privrednog razvoja i tehnologije Slovenije, kaže da ovaj koncern ima godišnji promet veći od 500 miliona evra, a da su ulaganja ovdje na trećem mjestu.

Proizvodi “Kolektora” našli su put do kupaca, od auto do avio-industrije i nalaze se na tržištu Evrope, Azije i Amerike.