LAKTAŠI, 30. oktobra – Bilo kakve malverzacije prilikom tehničkog pregleda od nove godine neće biti moguće.

Kamere bilježe podatke o vozilu i kompletnom toku pregleda i automatski ih šalju u jedinstveni operativni sistem, u kojem svako vozilo ima svoj bar kod i digitalni registar po kojem više ne može da se “čačka”. Baš tako izgleda tehnički pregled vozila u stanici “Agram” u Banjaluci, zahvaljujući savremenom video-nadzoru koji su među prvima uveli, a koji će, prema važećem Pravilniku o tehničkim pregledima, do 1. januara naredne godine morati da uvede svih 238 stanica za tehnički pregled u Republici Srpskoj.

Uvjerili su se da novi sistem odlično funkcioniše.

– Radi se o takozvanim LPR kamerama, koje skeniraju tablicu i snimaju čitav tok tehničkog pregleda. Sve to ubacuju u sistem koji automatski provjerava i poredi podatke, što znači da su fiktivni tehnički pregledi praktično nemogući. Snimci se čuvaju godinu dana i mogu biti ustupljeni samo na zahtjev ovlašćenog lica i inspekcije – kaže Dušan Ivić, voditelj stanice tehničkog pregleda “Agram”.

FOTO: VLADIMIR MILOVAC/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: VLADIMIR MILOVAC/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Za vozače je važno da ih novi sistem neće dodatno koštati ni promijeniti cijenu tehničkog pregleda, kažu u Stručnoj instituciji za tehnički pregled vozila u Republici Srpskoj, čije poslove već pola godine obavlja konzorcijum predvođen Centrom za automobilsko inženjerstvo.

Napominju da je jedan od trenutno najnaprednijih sistema tehničkog pregleda u okruženju uspostavljen zahvaljujući softveru, koji su osmislili stručnjaci iz partnerske kompanije Prointer ITSS, s ciljem da na naše puteve izađu potpuno ispravna vozila.

– Instaliranjem kamera i uvezivanjem mjernih uređaja imaćemo pouzdane podatke o tehničkoj ispravnosti vozila. Time se eliminiše svaka mogućnost da bilo ko lažira podatke, jer više nema ručnog unosa i sve ide u aplikaciju. Cilj je da se obaveza adekvatnog tehničkog pregleda vozila konačno i u javnosti shvati kao značajan doprinos bezbjednosti saobraćaja na putevima – kaže Bojana Pašalić, direktor Centra za automobilsko inženjerstvo.

FOTO: VLADIMIR MILOVAC/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: VLADIMIR MILOVAC/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Zato napominju da stanice koje od 1. januara 2021. ne budu imale video-nadzor neće ni moći da rade. Plan je i bio da se do kraja godine uvežu svi mjerni uređaji s tehničkih pregleda sa novim softverom, kako bi na vrijeme sistem u potpunosti zaživio, kažu u Prointeru.

– Digitalizacija tehničkih pregleda, koja je omogućila da se sinhronizuje sistem video nadzora i uvedu bar kodovi za svako vozilo, samo je početak. U planu su još neki važni noviteti, poput implementacije smart kartica, identifikacije svakog operatera na siguran način, kao i kreiranje olakšica pri mjerenju u vidu mobilne aplikacije za operatere – kaže Mirjana Jukić, marketing menadžer u Prointeru.

Kroz 238 stanica za tehnički pregled u Republici Srpskoj godišnje prođe oko 400.000 vozila. Nema pouzdanog podatka o broju fiktivnih tehničkih pregleda, jer je on, kaže struka, varirao od grada do grada.

U Stručnoj instituciji uvjereni su da s takvim brojkama više nećemo imati problema i da će svi učesnici u saobraćaju biti i bezbjedniji.

A.E.

Srpskainfo