LAKTAŠI, 10. jula – Bogdanu Vajukiću iz Laktaša, koji je dobio deset godina zatvora zbog smrti 76-godišnjaka, ukinuta je kazna.


Dvadesettrogodišnjem Bogdanu Vajukiću iz Koljana kod Laktaša Vrhovni sud Republike Srpske je, uvažavajući žalbu odbrane, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva 76-godišnjeg Gojka Veselića, te je naložio da se predmet vrati na novo odlučivanje.

Prema optužnici, Vajukić se teretio za teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način, ali je predsjednik Sudskog vijeća Blagoje Dragosavljević na dan izricanja presude izjavio da to “nije dokazano “, te je djelo prekvalifikovano. Ova konstatacija sudije je kod porodice oštećenog izazvala šok i nezadovoljstvo.

Optužnica banjalučkog Okružnog tužilaštva teretila je​ Vajukića da je 24. januara 2021. godine od 18.30 do 19.30 sati u mjestu Koljani, opština Laktaši, u porodičnoj kući Veselića došlo do verbalnog sukoba između žrtve i optuženog.

Vajukić je zatim fizički napao starca i više puta ga udario zatvorenim pesnicama u predjelu glave i tijela, te mu prignječio grudni koš i trbuh.

Žrtvi je tako izazvao poremećaj disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara i nagnječenja pluća, te druge povrede, usljed čega je nastupila smrt Veselića.

– Potom se narednog dana vratio u kuću oštećenog, gdje je pronašao njegovo tijelo i skinuo mu donji veš, nakon čega je tijelo bacio u bunar u dvorištu njegove porodične kuće, navodilo se u optužnici. Vajukiću je prethodno uz kaznu izrečena i dvogodišnja mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana.